Гърци хванати да бракониерстват пясъчна мида по морето ни

Трима гърци са били хванати с 333 кг бяла пясъчна мида, незаконно уловена чрез драгиране по българското Черноморие, съобщиха от Изпълнителната агенция “Рибарство и аквакултури“ (ИАРА) в четвъртък. Бракониерите били открити при рутинна полицейска проверка на гръцкия автомобил в региона на Елхово. Ямболската служба на агенцията по рибарство била сигнализирана и на нарушителите са съставени актове за общо 12 хил. лв.

Гръцките бракониери признали, че уловили мидата в Черно море на 3 км. южно от Созопол за 3 часа, като използвали забранените изгребващи дъното на водоизточника мрежи, наричани още тралове. Драгиращите уреди са иззети, а мидите били прибрани в хладилни камери от инспектори на агенцията в Бургас, които ги транспортирани до Созополския залив и върнали мидата обратно във водите.

Един от гръцките бракониери Нури Амет Оглу е стар познайник на инспекторите от ИАРА, тъй като от 2008 г. до сега е залавян поне 3 пъти да бракониерства на българска територия.

От началото на годината това е втори подобен случай на контрабанден улов на бяла пясъчна мида. През май, инспектори от ИАРА Бургас задържаха 4-ма гръцки бракониери по време на незаконен улов на бяла мида до къмпинг “Златна рибка”, край Созопол.

Бялата пясъчна мида е деликатес в южната ни съседка и е хит сред бракониерите и контрабандистите. Тримата заловени гръцки бракониери са от област Ксанти и са пристигнали в Бургаско, примамени от богатите находища на бяла пясъчна мида.

Този морски вид живее заровен под повърхността на пясъчното дъно и за да се извади трябват специални съоръжения. Според българското законодателство използването на дънни тралове и драги за добив на миди и улов на риба е абсолютно забранен, но високата цена на тази мида в Гърция (около 26 евро за килограм) я прави привлекателна за бракониерите,допълват от ИАРА.

Източник: Mediapool

Leave a Comment