Казимир Попконстантинов разкрива малко известни факти свързани с откриването на мощите на остров Свети Иван

проф. Попконстантинов с част от находката

Среща с откривателя на мощите на Свети Йоан Кръстител организират от Ротари клуб в Търговище. Професор доктор на историческите науки Казимир Попконстантинов ще представи познати и малко известни факти, свързани с откриването на мощите на остров Свети Иван, близо до Созопол.

Срещата е озаглавена „Да докоснеш мощите на Кръстителя”. Ще се състои на 15 декември /сряда/, от 17.30 ч., в Концертната зала на Младежкия дом.

Проф. Казимир Попконстантинов е роден на 17 септември 1942 г., син е на свещеник. Завършва Духовната семинария в София и история във ВТУ. През 1978 г. защитава дисертацията “Гражданската архитектура в средновековна България (VIII-XI в.)”.

Става доктор на историческите науки с работата “Епиграфските паметници и писмената традиция в България (IX-XI в.)”.От 1996 г. проф. Попконстантинов преподава археология във Великотърновския университет. Бил е декан на Православния богословски факултет. През 1985 г. е удостоен с Кирило-Методиева награда на БАН за принос в развитието на славистиката и старобългаристиката, а през 2000 г. – с Годишната академична награда на БАН в областта на хуманитарните науки. Носител е на Хердерова награда от 2004 г.

На 28 юли 2010 г. на остров Свети Иван край Созопол по време на археологически разкопки в развалините на манастирския комплекс “Свети Йоан Предтеча” проф. Попконстантинов откри мощи, за които се смята, че са на Йоан Кръстител.

Източник: Дарик

Leave a Comment