Монаси от Атон се поклониха пред мощите на Свети Йоан

Монаси от Атон се поклониха пред мощите на Свети Йоан Предтеча, изложени в църквата “Свети Георги” в Стария Созопол. Те бяха намерени при разкопки на манастира “Свети Йоан Предтеча” на остров “Свети Иван”.

Откриването на реликвария е с мощи на Свети Йоан Предтеча в края на юли от екипа на професор Казимир Попконстантинов предизвика серия от реакции и коментари.

Броени дни, след откриването на мощите, те бяха изложени за поклонение в храма “Свети Георги”. Десетки българи и чужденци всеки ден минават през храма. 12 монаси от Света Гора и Сръбската патриаршия пристигнаха в Созопол, за да се поклонят на мощите на светеца.

“В практиката няма досега мощи открити при археологически разкопки, идентифицирани с надпис. Вече е направен антропологичен анализ. Не е небходимо да се прави генетичен анализ, защото имаме неоспорими доказателства, че това са мощите на Свети Йоан Предтеча – запазена е археологическата ситуация под нивото, което не е отваряно, както и реликвайрий, който също не е отварян”, каза директорът на Регионален бургаски музей Цоня Дражева – заместник-ръководител на разкопките на остров “Свети Иван”.

Разкопките на острова продължават и сега. Открити са два помещенията за гости в манастирските сгради, както и тоалетна в североизточното крило на светата обител. Интерес представлява канализацията, която е от XIV век и е била използвана до XVI век.

Източник: Черноморие.bg

Leave a Comment