Созопол №1 и в новата битка за чудесата

Казимир Попконстантинов държи мощите на Св. Йоан Предтеча

Созопол, Мадарският конник и Перперикон влязоха в нова интернет схватка за първите места в националното гласуване “Чудесата на България. От 14 ч вчера “Стандарт” даде старт на втория тур от голямото кликане в сайта на агенцията ни “Стандарт нюз” – Гласувай. Целта е с национален вот да определим топ 10 на най-значимите исторически и археологически паметници в България. Нетърпеливи, хората от трите града трескаво звъняха в редакцията, за да питат кога започва новият вот. Първа мобилизация обявиха кметовете. Фейсбук отново загря от агитация.
20 обекта отпаднаха след първия тур. Сред тях са античният резерват “Аугуста Траяна” в Стара Загора, Софийската Мала света гора, Белинташ, римският стадион в Пловдив.

Вторият тур на вота ще продължи до 16 февруари. Тогава “Стандарт” събира на специална дискусия в НДК министри, депутати, експерти, кметове, представители на научните среди, туристическия бранш, неправителствените организации и медиите. Целта е да настояваме държавата приоритетно да финансира изграждането на път и инфраструктура около поне три от обектите, попаднали в топ 10 на класацията. Голямата цел на кампанията е популяризиране на съкровищата на страната ни, развитие на културно-историческия туризъм и привличане на чужди гости у нас.
Преди това обществен съвет от историци, археолози, неправителствени, браншови организации и представители на министерствата на икономиката и туризма, финансите, културата и регионалното развитие ще каже експертното си мнение как всеки от обектите да се превърне в атракция за чужденците.

Можете да гласувате за Созопол тук

Източник: Стандарт

Leave a Comment