Американците са луди по нашата музика

by Todor Radionov on 08.08.2010. Updated 11.01.2014

Американците са луди по нашата музика 1„Американците са луди по нашата музика” казва народната певица Татяна Сърбинска, която е художествен ръководител на три фолклорни групи, в които участват близо 60 американци. С 45 от тях тя ще посети Созопол. На 9 август, понеделник от 18.00 ч. американските изпълнители на български фолклор ще бъдат посрещнати в Етнографския музей от фолклорната група на Тракийско дружество „Яни Попов”. На следващия ден, 10 август, вторник от 20.00 ч. на амфитеатъра американските групи ще изнесат концерт. В него ще участват женски вокален ансамбъл-хор и оркестър-за български народни песни”Дивни жени”, мъжка вокална група „Зорница” Бостън, Масачузетс, САЩ и вокален ансамбъл „Орфея”-Вашингтон, САЩ, които ще изпълнят автентичен български фолклор.

Татяна Сърбинска е родена в село Рила. Била е солистка на прочутия ансамбъл „Пирин“, с който пее в зали като Ла Скала, Ковънт Гардън, Карнеги хол, Кенеди център. През 1991 година се премества в Щатите, където живее и до момента. Преподавала е в Бостънската консерватория, както и в Консерваторията на Нова Англия. Носителка е на наградата Уоми – Вашингтон за световен музикален вокалист на 2004.

Тя извайва вокалното звучене на „Китка“ – прочутия американски състав в Сан Франциско. Пак там, в Консерваторията, преживява и една от най-интересните си срещи в САЩ. Известната актриса и носителка на „Оскар“ Олимпия Дукакис я избира да пее в спектаклите й на Американския театър. После в Бостън, след усилен труд, създава две групи с богат български репертоар -“Диви жени“ и „Зорница“ – мъжки състав.

Източник: Прес център Община Созопол

Previous post:

Next post: