Божидар Димитров: За манастира „Свети Йоан Предтеча” разбрах от архивите на Ватикана

by Todor Radionov on 12.09.2010. Updated 11.01.2014

Може и да не повярвате, но за остров Свети Иван и за манастира „Свети Йоан Предтеча” там разбрах при едно посещение във Ватикана. Там попаднах на документи за манастира сред архивите. Това каза в предаването „Светилник” по радио „Фокус” министърът за българите в чужбина проф. Божидар Димитров. Той обясни, че с документите се дават различни мнения за манастира. „Много интересен манастир е този, но не можахме да го намерим, тъй като това беше напълно затворена военна зона през 1991 година и когато започнах разкопките, започнах с военен кораб и с военни моряци. Много ми струваше да убедя военните да ни пуснат на острова. Беше много интересно, още си спомням подписите под разрешението – на цели седем адмирали, чак започнах да се питам колко адмирали имаме ние”, разказа проф. Божидар Димитров.

По думите му има нещо много символично във всичко това, защото той си спомня, как когато бил малък са наричали Созопол винаги при някакви географски описания Созопол – българският Берген. Това пристанището известно с това, че е стълба на риболова в Норвегия, а Созопол беше българския стълб на риболова и ето как се получиха нещата – с норвежки пари да бъдат направени тези разкопки, обясни министърът без портфейл.

„Много горд се почувствах при откриването на мощите, защото това беше един венец, с който се увенча изваждането им от забвението”, коментира проф. Божидар Димитров.

Изтоник: ИА „Фокус“

 • sierra

  ДЕЙСТВАЩ НАЦИОНАЛИЗЪМ В ЦЪРКВАТА
   
           Напоследък като министър, а сега и като директор на Националния исторически музей дейно участие в строителството на християнски храмове в Бургаска област взема небеизвестния историк Божидар Димитров. С държавна субсидия или с осигурени от него дарения от частни лица се строят или вече са построени храмове и параклиси вБургас, Созопол, Ахтопол, Бродилово, Българи, Кондолово, Емона, няколко села в Карнобатско, Поморийско и т.н.
           Дотук добре. Нашият съгражданин като че ли трябва да получи похвала. И я получава. В рамките на една година той стана почетен гражданин на Бургас, Созопол и Царево.
           Но едно нещо се забелязва в дейността му в това направление. Къде по-меко, къде по твърдо Божидар Димитров настоява пред църковните настоятелства храмовете да носят имена на български светци или в олтара на т.н. царски ред да бъдат поставяни техни икони. И църковните настоятелства заради парите, които им осигурява за строителство, се съгласяват.
           И за кои светци става дума? Християнската религия е вяра на мира и любовта. Национален светец и закрилник на България не случайно е свети Иван Рилски, кротък и мирен човек, който и мравка не е засегнал през живота си.        Докато Божидар Димитров промовира светци като цар Борис І, цар Тервел, Кирил и Методий, Баташките мъченици.
           Нека да бъдем наясно. Тези „светци” са кръволаци и въобще не отговарят на съвременните критерии за светец. Тези критерии, поради които и Левски не е обявен за светец. Цар Борис І е избил 52 болярски рода, включително и жените и децата. Цар Тервел е избил хиляди християни – византийци в битката при Анхиало и 200 000 араби в битката при Цариград. Кирил и Методий са били шпиони – византийски или български няма значение. Не случайно тези светци са забравени през ХV-ХІХ век, та е трябвало култа към тях да бъде възстановяван след 1850 г.
           Поредното възстановяване на култ към хора, оцапали ръцете си с кръв е опасна изява на национализма – този път в незасегнатата досега от него българска християнска църква. Затова тя трябва да спре Божидар Димитров в опасния му поход.

 • sierra

  БОЖИДАР ДИМИТРОВ ПАК ДАРЯВА ЦЪРКВИ И ПАК САМО ПОСВЕТЕНИ НА БЪЛГАРСКИ СВЕТЦИ
   
           От информационните агенции научаваме, че Божидар Димитров през последната седмица е дарил 35 000 лева на църкви в Сливен и Бургас. И пак в рамките на своя националистически подход и двете църкви са кръстени, вероятно под негов натиск на български светци – „св.цар Борис І” в Сливен, „св.Пимен Зографски” в кв.Крайморие в Бургас. Поне втория светец не е кръволак като Борис І.
           Но откъде намира пари за дарения Божидар Димитров, който е на заплата и съгласно Закона за конфликт на интереси не може да има частен печеливш бизнес. Запознати твърдят, че Божидар Димитров убеждава да даряват средства Библейското общество в Германия, което напоследък заля България с библии за деца и възрастни. А също и една приела православието богата американка – г-жа Жизел Серев. Името на последната изплува при откриването на храма „Св.Кирил и Методий” в Созопол, когато се оказа, че към държавните средства за реставрация и тя и г-н Златев са дарили по 50 000 лв.
           Дотук добре! Но следва да се запитаме дали само ревност към православната вяра кара германски, американски и руски граждани /г-н Златев е руски гражданин/ да даряват средства за български църкви? Какви грехове изкупуват? А и самия Божидар Димитров. В Созопол отлично се знае колко момичета и млади жени е прелъстил, когато беше по-млад.

Previous post:

Next post: