Бронзова статуя на Йоан Кръстител ще бъде издигната в античният полис

by Todor Radionov on 12.07.2011. Updated 11.01.2014

Статуята на Кръстителя ще бъде поне 7 метра

Идеята е на местна фондация не само заради намерените миналата година мощи на светеца, които се съхраняват в града.

Новооткрито сведение във византийска поема от XIII век сочи, че Созопол и регионът били през средните векове под покровителството именно на Йоан Кръстител.

Статуята ще бъде изработена от бронз и ще бъде с височина поне 7-8 метра. Макет вече е изработен от известен български скулптор, чието име по негова молба засега фондацията държи да пази в тайна.

Статуята на свети Йоан Предтеча няма да се „бие“ с проектираната от кмета Панайот Рейзи статуя на Аполон, покровител на града в дохристиянската епоха, твърдят от фондацията.

снимка: Седрие Метин

Идеята на градоначалника предизвика гнева на Сливенския митрополит дядо Йоаникий, който видя в акта възстановяване на култ към езическо божество. Други пък не харесаха паметника на скулптора, който няма нищо общо с тринадесетметровата статуя на Каламис, издигната в Созопол през 480 г. пр.Хр. Бронзовият колос е представял Аполон в традициите на класическото гръцко изкуство – гол, облегнат на маслинено дърво, с лък в ръка. Докато предложеният проект представя божеството, облечено като каракачански овчар в дълбока зима.

В Созопол има място и за Аполон, и за свети Йоан Предтеча

категоричен бе председателят на НИМ Божидар Димитров.

източник: Sozopol.Org чрез в-к „Стандарт“

 • Sedrie Metin Ali

  Хора, ок, използвали сте ми снимката без мое разрешение, ама поне вземете напишете името ми както трябва, т.е. правилно… Казвам се СеДрие Метин, а не СеРдие…

 • Sedrie Metin Ali

  .. и коректно е да питате, преди да използвате нечия снимка…

 • Asdf

  Чудесно, направо прекрасно! Ако е и толкова грозна, колкото на Аполон, Созопол наистина ще се прочуе надлъж и нашир. И защо не представят макета? Да не би да ги е срам? Или очакват същите аплодисменти като за озъбеното чудовище Аполон, прилично на развята дрипа и изплувало сякаш от най-тежък детски кошмар. И къде точно възнамеряват да я сложат тази „статуя“?

 • Tihomir Yanakiev

  Е то ние сме град на статуите, ще приемем и още една/ освен тази на входа на Созопол т.е. на входа на Санта Марина и проекто -татуята на Аполон/. В същност някой няма ли да помисли за истинските проблеми в града – „чистотата“ , „наплива от туристи“ , липсата на пречиствателна станция, което до няколко години ще отблъсне дори бедняците, които идват да летуват при нас, липсата на общински паркинги с нормални за паркиране цени и т.н.

Previous post:

Next post: