Даряват мощите на Свети Николай Чудотворец на Созопол

Даряват мощите на Свети Николай Чудотворец на Созопол

by Todor Radionov on 02.12.2012. Updated 13.11.2013

След тяхното откриване се върна паламудът, казват рибари

Навръх Никулден мощите на Свети Николай Чудотворец се връщат в Созопол. На церемонията ще се събере целият град, очаква се и премиерът Бойко Борисов. Той лично подари от името на кабинета дарохранилница за църквата „Свети Георги Победоносец“ в Созопол. В нея ще се съхраняват частици от мощите на Свети Николай Чудотворец.

Засега тя заедно с мощите се пазят в Националния исторически музей, съобщи шефът й проф. Божидар Димитров. Мощехранилницата ще бъде тържествено връчена на Созопол на 6 декември – Никулден. Тогава Борисов ще отрие и новия музей в Царево.

Мощехранилницата е изработена във форма на кръстокупол на църква. От вътрешната страна на капака е изобразен светецът, а на външната – върху сребро са гравирани сюжети от Стария и Новия завет.

През лятото, при разкопките на църквата „Свети Николай Чудотворец“ в Созопол беше открита глинена мощехранилница. След изследване, ръководено от проф. Йордан Йорданов от Института по експериментална морфология, патология и антропология с музей към БАН, се потвърди хипотезата, че костите са на стар мъж.

Учените бяха категорични, че той е починал на годините, на които ни е напуснал светецът.

„Мощите на Св. Николай правят чудеса“

твърдят рибарите, на които светецът е покровител. Именно след тяхното откриване във водите край Созопол са се появили отново паламудът, турукът и чернокопът, които бяха изчезнали от десетилетия.

източник: standartnews.com

Previous post:

Next post: