Две комети ще порят вълните от Созопол до Златни Пясъци

by Todor Radionov on 16.06.2011. Updated 27.05.2015

Две 30 годишни комети ще порят вълните от Златни пясъци до Созопол това лято след близо 20-годишно прекъсване

Варна, Морската гара, част от кометите на БМФ, 1970г.

www.lostbulgaria.com

В момента те са на основен ремонт в бургаското пристанище.

Ще ги пуснем между 25 и 30 юни

каза Петър Узунов, един от четиримата съсобственици. Очаква се на официалния старт да присъства и транспортният министър Ивайло Московски.

Eдната комета ще се е по маршрута Несебър–Созопол–Несебър–Варна–Несебър, а другата – Златни пясъци–Несебър–Созопол–Несебър–Варна. Два дни седмично ще спират и в Бургас.

За 30 мин ще се стига от Несебър до Созопол, еднопосочен билет ще струва 18 евро. Цената на най-дългия маршрут – Златни пясъци-Созопол, ще бъде 45 евро в едната посока.

Кометите са на ремонт в бургаското пристанище

снимка: Елена Фотева

Билетът от Несебър до Варна ще струва 25 евро. За двупосочен билет вероятно ще има отстъпки.

„Пилот“ на едната комета ще е футболният съдия Ангел Златков от Бургас. Той има всички необходими документи за водач на плавателен съд.

Двете комети са 30-годишни и са купени от Гърция. Доскоро са возели туристи от Кавала до Тасос. Максималната скорост, която развиват, е 32 възела, или около 60 км/ч.

Идеята пак да се пътува с комети, както беше до 1989 г., дошла преди 3-4 години.

Самите туристи ми я подсказаха, защото всеки, дошъл на море, иска да направи поне една морска разходка

казва Узунов.

12 комети са пътували през два часа от Балчик до Царево от 1 май до 30 септември през 70-те и 80-те. БМФ ги купува в периода 1965-1977 г. от Украйна и Грузия.

Бях студент във Варна и редовно пътувах до Бургас по море. Билетчето струваше 3,70 лв. Вярно, автобусът излизаше 1,80 лв., но с кометата беше два пъти по-бързо

спомня си Янко Червенков, инспектор от Морска администрация.

Кометите били с много издръжлив алуминиев корпус. Имали два двигателя с по 1100 конски сили. Капацитетът им бил 100 пътници.

„Екипажите спяха в бази на БМФ в Балчик и Царево. Първите комети от двете морски градчета тръгваха още в 7 ч сутрин“, казва Янко Червенков.

Лятото на 1989 г. обаче се оказва последното за руските кораби на подводни криле. После атрактивният морски транспорт бил спрян като нерентабилен, а някои от кометите – бракувани. Останалите са продадени в Гърция.

Първата бракувана комета стана дискотека в Обзор. Друга бе превърната в ресторант в Кърджали

спомня си Червенков.

Тези, които са продадени в Гърция, все още са в движение, две от тях се намират на о. Родос. След като им сменили двигателите, гърците пребоядисали бяло-сините кораби във войнишко зелено. После обаче отново им върнали старите цветове.

ТОНИ ЩИЛИЯНОВА,

ЦАНКО ЦАНЕВ

Две комети ще порят вълните от Созопол до Златни Пясъци 1

Комета ще вози туристите от Златни Пясъци до Созопол снимка: 24 часа

От 5 до 30 лв. за разходка в морето

И това лято по морето ще предлагат разходка с пътническо корабче. 5 лв. е билетът в Поморие. Срещу 30 лв. можете да пътувате от Поморие до Созопол. 10 лв. струва пък едночасова разходка около Созопол и островите Свети Иван и Свети Петър.
Във Варна обаче изчезнаха най-обикновните лодки за разходки заради строгия контрол и безопасността на пътниците.

За сметка на това цяла флотилия от бутафорни пиратски кораби кръстосва Варненския залив.

Срещу 30 лева на човекнапример клиентите могат да пият бира, да замезват с чипс, да се разходят няколко часа и да се бият с книжни торбички, пълни с вода, с екипажа на друг пиратски кораб.

След това разходката обикновено приключва с чалга и кючек на палубата.

Около 25 лева на човек излиза целодневното „висене“ за риба в морето. От 30 евро нагоре пък са луксозните двудневни пътувания на юг до Созопол. Групите сами си определят и маршрута.

Продълава на Страница 2

Страници — 1 2

Previous post:

Next post: