Днес е Сирни заговезни - Новините за Созопол

Днес е Сирни заговезни

by Todor Radionov on 06.03.2011. Updated 11.01.2014

Българската православна църква почита днес празника Неделя Сиропустна, наричан от народа Сирни заговезни.

Празникът се отбелязва седем седмици преди Великден, който тази година е на 24 април, и една седмица след Месни заговезни, а след него – от понеделник, започва Великият пост.

Във всички епархии на Българската православна църква на този ден се отслужва Вечерня с взаимно опрощаване

Последният ден преди Великия пост е „неделя на всеопрощението“. На този ден се четат Христовите думи: „Ако не простите на човеците съгрешенията им и вашият небесен Отец няма да прости съгрешенията ви.“

Всеки човек в църквата иска прошка от другите, за да може да влезе в поста, който е време за очистване, размисъл, усъвършенстване и примирение със събратята.

Съвестта, скрита дълбоко в нашето съзнание, е тази, която поражда угризения и силно желание за очистване, поправяне и възраждане. Угризенията са гласът на съвестта. Те са първата стъпка по пътя към изчистването, към желанието да простиш и да ти бъде простено, към самата „неделя на всеопрощението.“

Жаждата за прошка се появява силно в момента, в който се събуди съвестта. Защото съвестта разкрива същността на злото и лъжата, а тя е раздяла, вина пред другите…

Във всички епархии на Българската православна църква на този ден се отслужва Вечерня с взаимно опрощаване.

В митрополитската катедрала на София празничната вечерна служба в присъствието на Българския патриарх и Софийски митрополит Максим ще оглави Знеполски епископ Йоан.

Началото на вечерните богослужения е в 18 часа.

Взаимното всеопрощаване подготвя вярващите да извървят достойно 40-дневния труден път на въздържание и молитва. Постът е посветен на страданията на Христос, който сам е завещал примера, като постил 40 дни в пустинята.

Затова във времето до Великден освен да се блажи, греховно е и да се мине под венчило.Венчавките не са позволени от Сирни заговезни до 26 април – вторник от Светлата седмица.

Не се прави помен за починали през първата седмица на Великия пост, а също от Лазаровден до Томина неделя.

Великденският пост е най-строгият в годината. Светите отци казват, че тогава трябва да се храним като просяци. Великите пости допускат само растителна храна. Изключението е на Благовещение и Връбница, когато може да се яде риба.

В събота и неделя, както и в празнични дни може да се готви и яде с олио. Тогава се разрешава да се пие и вино.

Храната е важна, но не най-съществена по време на Великите пости. Основното е покаянието, затова се наричат още Покаятелни пости. Затова първо хората се опрощават и молят Господ за прошка. Оттук започва пречистването – духовно и физическо, което се извършва с постите.

На Сирни заговезни в домовете на християните на трапезата се слагат баница, питка, млин със сирене, варени яйца, бяла халва с ядки, риба.

Според народните традиции вечерта на празника при родителите се събират семействата и техните синове, дъщери, внуци, за да заговеят с млечни храни.

На Сирни заговезни прошка си вземат по-млади от по-стари, деца от родители, младоженци от кумове – целуват ръка и изричат: „Прощавай, мамо, тате.“

„Господ да прощава, простен да си!“, е задължителният отговор.

С този ден е свързано народното вярване, че слънцето се обръща към лято и времето се затопля. Тогава излизат всички буболечки, змии, гущери от дупките си.

Особено място сред обичаите на празника заема обредното им гонене. Предпазващо значение имат всички действия в този обред­ – палят огън, прескачат го, удрят по железни предмети и наричат: „Бягайте, зъми и гущери, на 40 разкрача“.

Много популярен е и обичаят хвърляне на стрели. Всеки ерген изстрелва с простичък, направен от самия него, лък запалена стрела в двора на момата, която си е харесал. Обикновено това продължава до късна вечер на Заговезни.

Извършва се обичаят хамкане: на червен конец се завързва и се спуска от тавана парче бяла халва или варено яйце. Най-възрастният мъж завърта конеца в кръг и всеки член от семейството, главно децата, се опитва да хване халвата или яйцето с уста.

Който успее, ще бъде жив и здрав през цялата година…

На много места в страната днес има и маскарадни и кукерски игри.

Източник: vesti.bg

Previous post:

Next post: