Categories
Морски вкусотии

Миди Саганаки по оригинална гръцка рецепта

От далечни времена морските дарове присъстват в менюто на всички созополски семейства. Черноморската мида е един от тях, и именно тя е основата на днешният морски специалитет – „Миди Саганаки“.

Днес ще проследим как се приготвят черноморски миди (Mytilus edulis), извадени от созополския залив. А за да сте сигурни във вкусовите им качества ви съветваме да използвате пресни („току-що“ извадени) миди.

Categories
Видео от Созопол Морски вкусотии Новини

Кулинарно пътешествие към Созопол

Кулинарно пътешествие към Созопол 2
Сандра, Деси, Нина на гости на Михаил Заимов в Cassa Bianca

Сандра, Деси и Нина тръгват право напред към невероятните гледки и заливи на Созопол, където слънцето се ражда от морето и залязва над хълмовете, а нощите не се пропиляват в сън.

Гладните момичета ще имат късмет.
Очаква ги хубаво време в компанията на опитни рибари и готвачи, познавачи на най-добрите риби на най-вкусните черноморски дарове, любители на екзотични рецепти. Гладните момичета имат план и той е да прекарат всяка минута приятно, да ви покажат красиви  места и да ви запознаят с новите си приятели.

Categories
Видео от Созопол Морски вкусотии Новини Снимки от Созопол

Дамгите – сладката тайна на Созопол

Дамгите – сладката тайна на Созопол 4
Дамгите – сладката тайна на Созопол

Викат му гръцки сладкиш, но нито една гъркиня не умее да го приготвя, казват с гордост българките в крайморския град. Авторката успя да „открадне“ за читателите на вестника уникалната рецепта

Какво е дамга ли? Според българския тълковен речник означава следа, белег, петно, леке, отпечатък, позорен печат, стигма. Не този смисъл обаче влагат в думата седем българки от Созопол. Дамгите, казват те, са сладката тайна на Созопол, а уникалната рецепта се предава само от майка на дъщеря и от свекърва на снаха. В крайморския град му казват още гръцки сладкиш, но нито една гъркиня не може да го приготвя, казва с гордост Катя Кофчезлиева. Всъщност, тя е една от