Созопол ще има Църковно-исторически музей - Новините за Созопол

Созопол ще има Църковно-исторически музей

by Todor Radionov on 13.12.2011. Updated 11.01.2014

Календар на община Созопол 2012г.

Кметът на община Созопол Панайот Рейзи  отправи искане до държавата за безвъзмездно предоставяне на държавен имот, който е необходим за изграждане на Църковно-исторически музей. Имотът, който от дълги години стои безстопанствен, е бившата данъчна служба, чиято двуетажна сграда е изгоряла и се руши с времето. Ръководството на община Созопол отдавна има идея там да бъде създадена иконна зала, в която да бъдат събрани най-ценните созополски икони, доста от които са изложени в различни музеи. Сега идеята е да се реализира по-мащабен проект, който да включва както изграждането на Църковен музей, така и облагородавяне на дворното пространство към имота и площадното пространство в близост до бившата данъчна служба.

За реализиране на проекта община Созопол ще получи подкрепа от директора на НИМ Божидар Димитров, който обогати  идеята за иконна зала в Църковно-исторически музей с най-ценните образци както на иконописа, така и на църковната утвар и различни религиозни предмети. Цялото това богатство на Созопол през вековете ще даде възможност на посетителите на църковния музей да проследят богатата християнска история и да се насладят на изключителните образци, създадени през вековете.

В подкрепа на идеята созополските икони да се съберат на едно място, община Созопол подготвя календар за Новата 2012 година с най-ценните образци на созополските икони. Календарът ще бъде изработен по оригинален начин, така че всяка от иконите  да бъде представена в целия й блясък и великолепие.
Част от иконите, които намериха място в календара на община Созопол, се намират в Националната художествена галерия – Крипта „Свети Александър Невски”-София. Това са Разпятие-Богородица, двустранна икона от края на 14 в., Свети Николай с житийни сцени от 17-18 в., Свети Атанасий Александрийски от 17 в. и Свети Георги и Свети Димитър с житийни сцени от 14-16 в. На първата страница на оригиналния календар е иконата на Свети Йоан Предтеча, която се намира в Археологическия музей в Созопол. Още две икони, които  в момента са в Созопол, са намерили място в новия календар на общината. Това са Свети великомъченик Георги победоносец от началото на 19 в., която е в Археологическия музей и иконата на Исус Христос Вседържител (Пантократор) от 18 в., която е в църквата „Света Богородица” в града.

източник: burgasnews.com

Previous post:

Next post: