Георги Пейчев: Вчера излезе паламудът, но пострадалите от делфините ще са много повече - Новините за Созопол

Георги Пейчев: Вчера излезе паламудът, но пострадалите от делфините ще са много повече

by Todor Radionov on 10.08.2011. Updated 25.01.2014

Пострадалите от делфините ще са много повече

Георги Пейчев, секретар на управителният съвет на рибарската група „Приморско-Созопол-Царево“:

09.08.2011
Вчера излезе паламудът. Дай, Боже, да е добър уловът. Но аз отново поставям въпроса за щетите, които делфините нанасят на рибарите. Ако отначало  пострадахме от тях хората, които имаме кораби, после и тези с даляните, сега ще изпищят и останалите рибари, защото и техните мрежи няма да бъдат пощадени. Вече започнаха да ми звънят рибари от Созопол и да питат какво ще правим.


А аз още преди месеци го казах. Просто искаме разрешение да възстановим рибарските хижи, където да има денонощно наблюдение на морето. Да се осигури звукова техника за прогонването на делфините. И като цяло да се изработи цялостна стратегия за овладяването на популацията им. Проблемът от година на година ще става все по-сериозен и няма да се разреши от само себе си. Засега обаче аз си водя само монолог. Разговарях и с една част от депутатите от комисията по земеделие и гори, и на срещата за промените в закона за рибарството и аквакултурите поставих въпроса, но никой не ми обърна внимание. Наскоро разговарях и с представители на “Зелени балкани” и парк “Странджа”. На всички обяснявам, че  ние, рибарите не искаме да вдигаме петзвездни хотели, а искаме хижи, на сушата срещу даляните, за да си вардим мрежите. Настоявам за диалог и разумно поведение, ама засега подобно нещо не се случва. Никой няма смелостта да отвори темата и да се задълбочи в нея. Предстоят избори и всички са се разбягали за тях.

Но аз съм уверен, че сега от делфините ще изпищят едно 400 – 500 рибари само по Южното Черноморие. Да се надявам, че тогава ще бъдем чути.

Интервю на „Бургас днес и утре“ с Георги Пейчев, секретар на управителният съвет на рибарската група „Приморско-Созопол-Царево“

Previous post:

Next post: