Крепостта на господаря – Castrum Domini

Снимка: Фондация “Созопол”

След археологическия бум миналото лято, когато на остров Свети Иван бяха открити мощите на Йоан Кръстител, Созопол продължава да поднася нови изненади. Вчера при разчистване на терена до старото училище в града, екипът на Фондация “Созопол”,  се натъкнал на комплекс от зидове и древен

кладенец. При първата консултация с археолози се оказало, че тук са намерени останките от крепостната кула и дома на владетел на древния град.

Единствено екип на “По света и у нас” засне откритието.

Каменните зидове, оформящи основите на солидна кула и кладенец с характерната антична зидария се разкрили пред работниците. След светкавична консултация с проф. Божидар Димитров догадките се потвърдили.

Проф. Божидар Димитров:

“Най-вероятно това е укрепеният замък или укрепената резиденция, или донжонът – казвам различни имена на малката крепост, вътрешна, която обикновено имат кастрофилаксите или феодалите, управляващи града. Надявам се, че след разкопки и последваща консервация и най-вече реставрация, Созопол ще се украси с още един забележителен паметник на средновековната българска и византийска архитектура.”

По първоначална оценка на хоросана и типа на градежа, специалистите смятат, че става дума за крепост от началото на 6 век. Тогава е кипяло голямо строителство, предприето от императорите Анастасий и Юстиниан Велики, не само по Черноморието, но и по българските земи. А и мястото, където е открит комплексът, е стратегическо – оттук се наблюдава

целия залив и подходите към Созопол, който в онези времена е бил основен доставчик на жито за византийската столица – Константинопол.

[ Вижте видео материала ]

Източник: БНТ

Leave a Comment