Моряшкият профсъюз започна подписка за възстановяване на спасителния кораб „Перун“

by Todor Radionov on 24.09.2011. Updated 11.01.2014

Моряшкият профсъюз започна подписка за възстановяване на спасителния кораб "Перун" 1По инициатива на Моряшкия професионален съюз във Варна е Бургас е започнала подписка за възстановяване на спасителните кораби „Перун“ и „Мизар“ и включването им в плана за търсене и спасяване по море. Това съобщи днес председателят на синдиката Иван Велков, цитиран от БТА.

Той обясни, че в момента в подписката са се разписали около 200 души от морския бранш, но тя ще е достъпна и до гражданите по Черноморието. Според председателя на Българската морска камара Богдан Богданов е крайно време да се даде реална оценка за състоянието на спасителния кораб „Перун“. Той посочи, че повечето от представителите на морския бранш смятат, че корабът е годен за употреба. Богданов се обяви за незабавна независима експертиза за състоянието на плавателния съд. Той е категоричен, че ремонтът на „Перун“ ще е многократно по-евтин от нов спасителен кораб.

В момента „Перун“ е в структурата на Държавното предприятие „Пристанищна инфраструктура“, но е неизползваем и няма екипаж. Специалистите смятат, че е необходимо корабът да бъде ремонтиран, както и да му се даде щат, за да може да се използва при операции по търсене и спасяване в българския отговорен район. Те са на мнение, че при лошо време „Перун“ е незаменим в такава операция.

Според браншовиците ремонтът на кораба ще струва между 500 000 и 600 000 лева, но ако искаме да се използва и за почистване на разливи, ще са необходими още малко пари.

източник: Дневник

Previous post:

Next post: