Независимая газета описва магическата тайна на Созопол

Независимая газета описва магическата тайна на Созопол

by Todor Radionov on 21.08.2012. Updated 12.01.2014

Созопол; снимка: marinasozopol.com

Созопол е малък град с над хилядолетна история, който преди време се е сдобил с гръмката слава на тихо убежище за български художници, поети и писатели.

Това пише в материал на руския вестник „Независимая газета”, посветен на българския черноморски град, предаде „Фокус“.

Някои от жителите на големите градове, приковани към своите урбанистични домове, смятат, че тази божия благодат все още съществува в неприкосновеност. Чудесно лазурно море, успокояващи пенливи вълни. Старият град е напълно непокътнат от жаждата за строежи и от безумието на високите етажи, които завинаги откъсват своите жертви от диханието на почвата и съдбата.

Созопол, снимка: Илияна Лулева

Съвсем може да се почувстваш изгубен, ако случайно откриеш магическата тайна на малкия художествен свят на Созопол – остатък от прекъснатата цивилизационна нишка. В града има поне сто арт-салона и минигалерии, отбелязва изданието.

Повече туристи заради археологически находки

В разгара на туристическият сезон, заради археологическите откритията в Созопол значително са се увеличили както българските,така и чуждестранните туристи, отбелязва БГНЕС.
Продължава да е голям е и интересът на учените към археологическия обект. Нови интересни находки откриха археолозите, които работят при входа на Стария Созопол. Те са се натъкнали на антична металургична пещ и леярна. Находката доказва, че освен древно пристанище с търговски пристан, в местността е кипял и бурен икономически живот.

Previous post:

Next post: