Categories
Новини

Нови три проекта за 12 милиона спечели община Созопол

Нови три проекта за 12 милиона спечели община Созопол 1Поредни три проекта за селските райони спечели община Созопол от общо пет, с които е кандидаствала. Те са по Оперативна програма „Развитие на селските райони“ към Министреството на земеделието и горите, на обща стойност 11 млн. 360 хил. лв. и трябва да бъдат завършени за срок от 30 месеца. Това съобщи кметът на общината Панайот Рейзи, след провелата се официална церемония по подписването на договорите с министреството.

Щастлив съм от този успех, защото да одобрят три от общо пет проекта си е чисто постижение за една община в България, а другите два неодобрени ВиК проекти ще бъдат корегирани и спечелени на по-късен етап

каза кмета. Той уточни, че този път ще има и изплащане на 50% авансово от средствата до няколко месеца. Успоредно с това от средствата могат да останат и за ремонт на пътища в селата, тъй като общините вече не плащат по тях данък добавена стойност, както беше до сега. Трите проекта са за канализация, питейни води и пречиствателна станция в селата Извор и Равна гора.
Според Рейзи е от изключителна важност, че тези средства отиват за подобряването на жизнения стандарт в селищата на Созопол, които са на малко разстояние от морето и са с добър инвестиционен климат. В тях от години живеят чужденци, а български и израелски фирми  проявяват сериозен инвеститорски интерес.

Независимо, че село Извор скоро ще премине към община Бургас няма да има проблем със старта на проекта и усвояването на средствата по него, уточни още кмета.

Източник: Община Созопол