Новопостроен параклис „Свети Иван Рилски“ ще бъде осветен в Созопол

by Todor Radionov on 19.10.2010. Updated 11.01.2014

Новопостроен параклис „Св етиИван Рилски“ ще бъде осветен в неделя – 24 октомври 2010 г. в 14,00 ч. в гр. Созопол, съобщиха от кабинета на министъра без портфейл Божидар Димитров. Параклисът е построен изцяло със средства на д-р Наньо Иванов, бивш заместник-директор на Военна болница – София. Той е с дърворезбен иконостас, направен от майстор от Тревненската школа и богато изографисан с изображения на български светци. Между тях за първи път след Възраждането ще видим и образа на „Св. цар Тервел“.

Цар Тервел е син на Аспарух и внук на Кубрат. Той е управлявал България между 701-721 година. Той е бил християнин и заради помощта, която е оказал през 705 г. на Византийския император Юстиниан ІІ е бил удостоен с царска титла. Заради това е получил от императора и областта, включваща Южното черноморско крайбрежие и гр. Созопол. За светец е бил обявен и от Източната и Западната църква заради разгрома на 200 хил. арабска армия край Босфора през 716 – 717 година. В изпълнение на повелята на пророка Мохамед през тези години арабите атакуват едновременно през Гибралтар и Босфора Европа с цел налагането на исляма над Стария континент. На Запад те превземат за седем века Испания и са спрени едва в 734 г. край гр. Поатие – Франция, от Карл Мартел. Но край Босфора, където атакуват с 90 % от силите си те са унищожени безмилостно от българските войски, командвани от хан Тервел. Поради това той е обявен не само за светец, но и за спасител на Европа, и като такъв се чества под името „Св. крал Тривелий“ във Франция, Германия и Италия, чак до ХVІІІ век. На него са посветени десетки романи, поеми, драми от западноевропейски автори.

В България чрез отец Паисий, който го обявява за първи български светец, образът му навлиза в живописта на българските църкви. Виждаме го изобразен в Троянския, Преображенския и Рилския манастир, както и в храмовете в Самоков, Радомирско и т. н.

За съжаление по-късно този светец е забравен.

Параклисът ще бъде осветен от митрополита на Сливенска епархия Йоаникий. Министър-председателят Бойко Борисов дарява набор свещена утвар и мощехранителница с частица от Светия кръст и ще бъде представен от министъра без портфейл Божидар Димитров.

Източник: ИА „Фокус“

  • elena

    …най-после….след толкова години!!!! и все пак,защото е параклис, нека да благодарим на търпеливите спонсори, които дочакаха реализирането на скъпоплатения от тях проект….и да пожелаем на „изпълнителя“ по-малко атеизъм и повече вяра и добродетели..
    …и още нещо-подчертавам, параклисът НЕ е направен със средства на Наньо Манафов, а напротив, известни български бизнесмени щедро спонсорираха въпросния господин. Не отричам, че инициаторът е той, въпреки, че може да се поспори по въпроса с подбудите му!!!!…

  • Щелян

    Ще цитирам част от новината „Параклисът е построен изцяло със средства на д-р Наньо Иванов“. Това не е вярно и тепърва ще му се търси сметка на г-н Манафов, къде са отишли всичките средства за построяването на параклиса, които изцяло не са негови. С по голямата част от средствата той си направи ремонти на НЕЗАКОННАТА къща, построенна върху публична държавна собственост и общинска собственост. Вече ни писна да търпим кражбите и обидите му и сме сезирали всички инстанции. А Божидар Димитров си вкарва пордния автогол, показвайки се публично с криминални хора, защото неговите действия наистина са криминални.

Previous post:

Next post: