Откриха древен олтар в Созопол

by Todor Radionov on 02.06.2011. Updated 11.01.2014

Археолозите откриха и фрагмент от специален съд кернос, който се свързва с култа към Деметра фото:Росица Стоянов

Древен мраморен олтар смая археолозите в Созопол

Сензационната находка бе открита вчера от екипа на доц д-р Кръстина Панайотова, който проучва храма „Свети Апостоли и 20 000 мъченици“ на нос Скамни.

Според археолозите става дума за много качествен мрамор.

Изображенията върху намерените плочи наподобяват лисица, различават се и растителни орнаменти

обясни директорът на НИМ проф. Божидар Димитров.

Четири обредни ями, свързани с култа към Деметра и Персефона, откри още екипът на Панайотова. Ритуалните ниши са около църквата, некропола и кулата на крепостта „Каструм домини“.

От тях вече са издавени над 200 предмета. Сред тях са глинени фигурки на Деметра и дъщеря й Персефона, както миниатюрни съдове, произвеждани само за ритуалите на този култ.

Всички артефакти са от VI-V в. пр. Хр. Божидар Димитров е изпратил на терена реставратор от София. Икона на баташките мъченици дари вчера Димитров на църквата „Свети свети Кирил и Методий“ в Созопол.

На 25 юни в нея тържествено ще бъдат пренесени мощите на свети Йоан Предтеча.

източник: Стандарт

 • Van Mar

  колко мн. нови неща !… и все си мисля ненаситно. :)

 • Van Mar

  колко много нови неща !… и все си мисля ненаситно. :)

 • Дарина

  Стандарт може и да са нямали снимка на олтара, но на вос какво ви пречеше да отидете до скалите и да го заснемете. Въобще направете единфоторепортаж от разкопките – ще е интересно.

 • Здравейте Дарина, благодарим за отправения коментар! Ще направим всичко възможно по-скоро да публикуваме фотоматериали към новината.

 • Дарина

  Благодаря, ще чакам с нетърпение фотоматериала, а ако успеете да вземете интервю от  археоложката, ще бъде още по-хубаво. Разпитайте я и какво знае за Свинската дупка, за която се говори, че е била в този район.

Previous post:

Next post: