Плувният маратон на Созопол излъчи първия си шампион - Новините за Созопол

Плувният маратон на Созопол излъчи първия си шампион

by Todor Radionov on 17.07.2010. Updated 11.01.2014

Георги Палазов от Бургас спечели плувния маратон „Аполония” като измина близо 16 км. дистанция в открито море за времето от 4 часа и 34 минути. Постижението остава в историята като първия официален рекорд на плувната надпревара.

Само на 30 секунди след първенеца финишира Калоян Николов от Созопол, след него се нареди софиянецът Борислав Тановски, а четвъртият финалист Панайот Стефанов пресече финалната линия само 2 секунди след третия.

11 души стартираха в 6.00 часа сутринта от Поморие, 9 души пресякоха финала на Централния плаж в Созопол.

Постиженията само на 6-ма участника ще бъдат официално зачетени за крайното класиране, защото останалите не спазиха предварително обявения регламент, който не допускаше почивка или възстановяване до или върху спасителните лодки.

Въпреки бурните вълни, които изтощиха сътезателите, по време на преплуването критичните моменти бяха свдедени до минимум. Маратонецът Борислав Георгиев контузи рамото си на 7-мия километър, но светкавичната реакция на медицинския екип предотврати усложнения.

Призьорите в надпреварата бяха наградени от кмета на община Созопол Панайот Рейзи с парични премии и почетни знаци за годишнината от основаването на града.

Безпрецедентният плувен маратон се проведе като част от тържествата по случай 2620 години от основаването на град Созопол и отбелязва началото на организираните плувни спортове в града. Организатор на събитието е клуб по плувни спортове „Аполония“ Созопол.
Вече сериозно се обсъжда идеята маратонът да стане традиционен и през следващата година да бъдат поканени за участие и плувци от чужбина.

Източник: dnesplus.bg

Previous post:

Next post: