Посланикът на САЩ е проявил интерес към разкопките на о. Свети Иван - Новините за Созопол

Посланикът на САЩ е проявил интерес към разкопките на о. Свети Иван

by Todor Radionov on 27.08.2010. Updated 11.01.2014

Остров Свети Иван край Созопол, където бяха открити останките, за които беше съобщено че са на Йоан Кръстител. Снимка: Дневник

По време на посещението си на остров Свети Иван край Созопол американският посланик у нас Н.Пр. Джеймс Уорлик е казал, че с желания би се върнал без костюм и без вратовръзка и би поработил на острова. Това съобщи кметът на Созопол Панайот Рейзи. По време на визитата си на острова, където бяха намерени мощите на Свети Йоан Предтеча, посланикът на САЩ е провел беседа с археолога проф. Казимир Попконстантинов.

По време на посещението си на острова Джеймс Уорлик се е уверил, че мощите са автентични. По-рано през деня той е посетил и църквата „Свети Георги”, където се съхраняват мощите на светеца. В същия храм се намират и частица от костите на Свети Андрей и частица от Светия кръст.

„Имаше много голям интерес от посетителите на Созопол. Той остана много приятно изненадан”, каза още Рейзи. Делегацията е преминала и през археологическия музея в града, за да разгледа посланикът оригиналната мощехранителница. Джеймс Уорлик бе посрещнат в 09.00 часа в кабинета на кмета на Созопол, след това е направил цялостна обиколка на всички забележителности в Стария град.

„Много хареса Созопол, изяви желание отново да дойде. Пое ангажимент да се опита да помага в тази насока на Созопол и България. Утре вечер го чакаме на откриването на „Аполония”, допълни градоначалникът на Созопол. За мен неговото посещение е много важно, категоричен е Рейзи. Кубинският посланик също е в Созопол, утре се очаква да пристигне и посланикът на Мароко.

„Интересът към Созопол в момента е много голям и смятам да продължим да работим в тази насока”, каза още Рейзи.

Източник: ИА „Фокус“

Previous post:

Next post: