Св. Пантелеймон ще закриля Черноморец - Новините за Созопол

Св. Пантелеймон ще закриля Черноморец

by Todor Radionov on 27.07.2010. Updated 27.09.2013

Още един светец, освен Св.Николай Чудотворец ще закриля жителите на Черноморец. Това стана възможно благодарение на усърдието и инициативата на отец Стилиян и спомоществователството на жители и приятели на града. Параклисът на името на светеца лечител и закрилник на пътниците бе осветен от отец Беров и отец Стилян в присъствието на стотици жители и гости на град Черноморец. Преди освещаването на новия параклис бе отслужена тържествена света литургия в чест на светеца от Сливенския митрополит Йоаникий и Врачанският митрополит Калиник. Църквата” Свети Никола” бе огласена и от ангелогласния хор към бургаската църква „Света Богородица”.

Параклисът е построен на мястото на аязмо, което според местните хора е с лекувита вода, като последното чудо е излекуваната преди няколко години сляпа тийнейджърка.

Любимият на черноморци отец Стилиян организира облагородяването на аязмото, което е изкопано до 16 м. дълбочина и каптирано с инкрустиран капак. В продължение на пет години отецът и негови съмишленици събират средства и поетапно построяват параклиса около аязмото. Неговият богоугоден труд и човеколюбиви грижи към патството му години наред не остана незабелязано. Отец Стилиян бе въздигнат в сан свещеноиконом от митрополитите Йоаникий и Калиник. Високата чест бе приета от черноморци с огромно задоволство заради уважението което питаят към своя отец.

Параклисът е по- различен от всички други, защото иконите му са изографисани  в черно и бяло. Авторът им е Георги Андонов. На входа на параклиса той е изписал думите :”Опомни се..”, а на една от колоните са имената на дарителите Дора Ганева, Васил Георгиев,Росица, Орлин, Кристияна, Александра, Адриана Стефанови, Емилия, Иван, Митко Митеви, Борис Бедросов, Иван и Радостин Петрови, Цвятко Топалов, Янчо Янев, Георги Андонов, Игор Сафринов. На колоната има място за още имена.

Източник: Община Созопол

Previous post:

Next post: