Симеон Дянков: Созопол е приоритет за правителството

by Todor Radionov on 13.01.2011. Updated 11.01.2014

Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков тази сутрин изненадващо се оказа в Созопол.

Там, заедно с министъра без портфейл в оставка Божидар Димитров, инспектираха ремонта на църквата „Свети Свети Кирил и Методий“, в която ще бъдат пренесени мощите на Йоан Предтеча. Правителството отпусна 420 хил.лв. за довършване на ремонта и реставрацията на катедралния храм „Свети Свети Кирил и Методий” в Созопол. Дейностите се извършват от Фондация „Созопол“, чиито председател на УС Кирил Арнаутски, както и кмета на Созопол Панайот Рейзи и областния управител Константин Гребенаров също присъстваха на инспекцията.

След като се запозна с извършвания ремонт министър Дянков заяви, че заради многото археологически паметници и бързоразвиващия се туризъм през последните години Созопол е приоритет за правителството. Той заяви ,че държавата ще отпусне още средства за археологически разкопки в Созопол и за реставрация и експонирането на съществуващите. При необходимост правителството има готовност да отпусне и още средства за довършване на ремонта на църквата „Свети Свети Кирил и Методий”.Кметът на община Созопол Панайот Рейзи също изрази готовност да бъдат отпуснати средства от бюджета, за да бъде готова църквата до лятото.

Министрите разгледаха и крепостната стена, където също се извършва реставрация. Те се запознаха на място и с последното археологическо откритие в Созопол, което е извършено в рамките на продължаващото строителство на крепостната стена. При разчистване на терена до Художествената галерия, екипът на фондация „Созопол” се натъква на комплекс от зидове и древен кладенец. По време на посещението Божидар Димитров уточни, че това са останки от крепостна кула и дома на владетел на Созопол.

Надявам се, че след разкопките и последващата консервация и най- вече реставрация, Созопол ще се украси с още една забележителен паметник на средновековната и византийска архитектура

заяви бившият министър без портфейл.

Освен Созопол, Шумен е другият град, чийто археологически паметници ще получат дотации от държавата- стана ясно по време на посещението на министър Симеон Дянков и Божидар Димитров в града.

Кметът Панайот Рейзи подари на министър Дянков филмът на община Созопол „Чудото на Созопол”, с който общината популяризира най-голямото археологическо откритие за 2010 г- откриване на мощите на Свети Йоан Предтеча. Той изрази надежда ,че държавата ще помогне по- мащабното популяризиране на Созопол като дестинация за културен туризъм и поклонически туризъм.

Източник: Прес център Община Созопол

 • paskalusch

  Прекрасно за всички от Созопол.Да се надяваме на един добър сезон.Но нека и сами си видим нашата „нъщичка“.Какво имам предвид….улица „Нептун“ къщата призрак на Наско „Слънцето“ както му викат.Мръсотия миризма умрели котки боклук на улицата от близо два месеца… и то на 300 метра от църквата и центъра. Не бива просто не бива уважаеми съграждани!!!

 • zaHARRY Potter

  1.Наско „Слънцето“ е законен монарх на Созопол. Възкачен е на трона с династическо име „Цат Атанас I“;
  2.Във връзка с т.1 Къщата призрак във всъщност е царския дворец;
  3.В Българската Федерация по кинология има регистрирана „Златна Созополска Царска Котка“ – всички котки на Цар Атанас са оранжеви – и това е отличителния им белег. Иначе и те умират – дори да са на 300 м от църквата;
  4.Време е Цар Атанас I да се върне на престола от тежкото изгнаничество и това да стане на предстоящите избори.

 • paskalusch

  Златни ти уста бате Захари Потър!Най после един здравомислещ созополчанин да обърне внимание на вонящата клоака в центъра на стария град на триста метра от прословутите мощи …..и да не влизам в подробности!А що се отнася до царете …видяхме им хаира…..!!!

Previous post:

Next post: