Созопол дава място за ботаническата градина на Балчик

by Todor Radionov on 15.09.2007. Updated 11.01.2014

Созопол дава място на Софийския университет, за да се построи ботаническа градина, след като тази в Балчик премина към Министерството на културата. Това решиха днес общинските съветници в черноморския град. Решението на Общинския съвет в Созопол е продиктувано от нашумелия проблем с университетската ботаническа градина в Балчик. Тепърва, обаче, предстои да бъде избрано мястото, а университетските преподаватели да решат какъв точно тип градина да бъде изградена. Панайот Рейзи, председател на Общински съвет Созопол:

"Моето предложение е да направим ботаническа градина в Созопол, която да бъде до 100 дка. Надявам се, че ще намерим една сериозна подкрепа от специалистите от Софийския университет, които наистина ще ни помогнат да направим едно уникално бижу в нашия град."

Съветниците са категорични, че решението им ще повлияе добре и на града и ще доведе тук повече туристи и за по-дълго време. Панайот Рейзи:

"Сега сезонът благодарение на Аполония се удължава с около 10 дни, а с ботаническата градина може да удължи сезона с още около 10 дни."

Надеждите на местния парламент са освен по-дълъг сезон, ботаническата градина да привлече и нов тип туристи. За да стане факт обаче, изграждането на ботаническа градина в Созопол трябва да залегне в плана на работа на бъдещия кмет, след изборите в края на октомври.

Източник: bTV.bg

Previous post:

Next post: