София чака мощите на Йоан Кръстител

by Todor Radionov on 28.09.2010. Updated 11.01.2014

Министър Божидар Димитров и зам.-шефът на културата Тодор Чобанов настояха за рекламиране на реликвите

Всенародно поклонение пред мощите на свети Йоан Кръстител в катедралния храм „Свети Александър Невски“ в София поискаха всички участници в националната дискусия, организирана от „Стандарт“. Мощите на Йоан Предтеча ще привлекат стотици хиляди миряни от Гърция, Западните Балкани и Русия, заяви кметът Йорданка Фандъкова.
Вече сме предложили на Светия синод светините да дойдат в София, съобщи главният редактор на в. „Стандарт“ Славка Бозукова. Тя изрази надежда това да стане за Деня на християнското семейство – 21 ноември.

„София разполага с инфраструктура и условия възможно най-много хора да се докоснат до реликви като мощите. Затова, когато се инвестира в културно-исторически обекти, трябва да мислим как да включим столицата като център на туристическите маршрути в страната“, обясни Фандъкова. Тя припомни, че базиликата „Св. София“, която допреди един месец не е имала акт за собственост, има 300 гробници, които могат да привлекат туристи от цял свят.

Уникална карта на църквите и манастирите в града и околностите му подготвя Йорданка Фандъкова. Тя е възложила изготвянето на проект, който ще свърже храмовете чрез инфраструктура. В софийската Света гора има около 40 манастира и църкви, уточни Фандъкова. До два месеца ще е готов планът, според който те ще бъдат свързани с пътища и велоалеи. Край тях ще има паркинги, табели с историята и легендите за всяко едно място. Финансирането няма да е малко, подчерта Фандъкова, но уточни, че общината търси средства от бизнеса и европейските програми за субсидиране.

Слагат звезди на гидовете

Своеобразни звезди за категория на екскурзоводите обмисля да въведе министерството на икономиката, енергетиката и туризма. Обсъждаме издаването на професионални сертификати за гидовете, съобщи зам.-министър Иво Маринов. Екскурзоводите ще се делят на три групи. Първите ще имат право да развеждат туристи само в конкретен обект. Вторите ще са с лиценз за регион. Само най-добрите ще имат право да водят групи из цялата страна. В момента има много оплаквания от работата на гидовете. Много от тях не познават материята и представят скучно историческите и културните ни забележителности.

Източник: Стандарт

  • toma

    За нищо на света созополии нетрябва да допуснат мощите на светията да напуснат града.ОТИДАТ ЛИ ВЕДНЪЖ В сОФИЯ ВРЪЩАНЕ НАЗАД НЯМА.
    Бог е отредил мощите да са в Созопол.
    Нека всички се борим за това.

  • В Атанасов

    Ето, че отново политическите убеждения ще вземат връх във взимането на решения както бе преди. За да впечатли съгражданите си, госпожа Фандъкова иска да отнеме мощите от града, където са намерени. Но не трябва да става така. Защото щом са били оставени на острова близо до Созопол, това означава, че тук трябва да останат!

Previous post:

Next post: