С множество инициативи Созопол ще отбележи празника си - Новините за Созопол

С множество инициативи Созопол ще отбележи празника си

by Todor Radionov on 28.06.2010. Updated 11.01.2014

Празниците, посветени на 2620 години от основаването на Созопол, започват на 16 юли, каза Иван Бахчеванов директор на градската галерия в града. Проявите започват с тържествено вдигане на националния флаг, след което ще бъдат положени венци и цвета на паметната арка в парка на загиналите войници от Созопол. Вечерна служба ще бъде отслужена в храм „Света Марина“. По думите на Бахчеванов параклисът там е много красив и винаги се събират много хора, които правят курбан за здраве и остават цяла вечер.

В близост до параклиса има красиво старинно дърво, което се окичва с панделки и цветя. Съботният ден започва с тържествена литургия в храм „Света Марина“, след което ще бъде открита изложба в градската галерия на български и чуждестранни художници, рисували в Созопол.

Нашата експозиция е много богата. Имаме 25-годишна традиция да събираме картини на маринисти

каза Бахчеванов. В Археологическия музей пък гостува експозицията „Черноморска цивилизация“ на музея в Несебър. Изложба на скулптура Никола Станчев също ще бъде открива за празника на града. Денят ще завърши с тържествена заря. Спортните прояви ще се състоят в неделя, когато от централния плаж започва плувен маратон. Също тогава ще се проведат и състезание по подводен риболов на пристанището. На градския стадион пък ще се проведат традиционните състезания по борби.

Previous post:

Next post: