Categories
Новини

Последните находки потвърдиха – Созопол е бил древен икономически и арт център

Последните находки потвърдиха - Созопол е бил древен икономически и арт център 2
Откритата пещ в стария Созопол

На 5 април National Geographic излъчва филма за мощите на св. Йоан Кръстител…

Археологическият екип под ръководството на Цоня Дражева и Димитър Недев продължава спасителните разкопки при входа на стария Созопол. Голимите разкрития миналата година бяха свързани с начина, по който е бил укрепен средновековния град през V-VІ век и с християнския център – манастира „Св. Никола Чудотворец“, съществувал в периода Х -ХVІІ век.

Поредното значимо откритие стана факт преди няколко дни. То показа, че още преди 2 600 г.в Аполония се е произвеждала фина архаична керамика, казва Цоня Дражева.
Непосредствено пред южната крепостна стена беше разкрита голяма кръгла пещ с диаметър 2,6 м. Сферичният купол е изработен от кирпичени тухли, както и скарата с множество кръгли отвори. Върху нея са били подреждани готовите за изпичане съдове. Под скарата се намира горивната камера и входа на огнището, в които бяха открити останки от пепел и въглени от дървени въглища, които са осигурявали поддържането на силна и равномерна температура при изпичането на съдовете.

Categories
Новини

Намериха антична пещ за грънци в Созопол

Намериха антична пещ за грънци в Созопол 4
На тази снимка можете да добиете представа за размерите на Южната крепостна стена и кула, предпазвала Созопол от вражески нашествия; снимка: www.sozopol.org

Созопол. Уникална антична пещ за изпичане на керамични съдове намериха археолози в Созопол. Древното съоръжение е с диаметър над 3 метра и открито зад южната крепостна стена на метри от средновековния некропол, близо до църквата „Св. св. Кирил и Методий“.

Археолозите са категорични, че находката е уникална за българските земи и датира към втората половина на V век.пр. Хр. Намира се на 2 м дълбочина близо до района на централния плаж на града. Античната пещ е впечатлила специалистите със запазените си форми и размер.