Categories
Новини

Френски археолози ще изследват уникалните находки в Созопол

Френски археолози ще изследват уникалните находки в Созопол 2
Археолозите бързаха да изпреварят лошото време и ударно вървят разкопките на новооткритата църква.След снемането на няколко пласта се показа и оригиналния под от червеникави керамични плочи; снимка: Милена Дормушева

Френски специалисти долетяха в България заради нови уникални археологически находки в Созопол, обогатяващи историята на древна Аполония Понтийска.

Ръководители на археологическия средновековен комплекс в Созопол – Цоня Дражева и Димитър Недев, се натъкнали на древен християнски некропол, в който са погребани знатни особи, деца и цели семейства вероятно покосени от болест, съобщи TV7.

Запазени са цели съдове характерни за погребалните церемонии, както и накити и монети.

Още преди месеци Божидар Димитров изрази предположение, че на това място се намира храмът „Свети Никола“, след като по-рано бяха намерени печати с образа на светеца.

До него е разкрита древна пристанищна улица, митница с 12 печати за търговия с различни стоки и теглилки за монети свидетелстващи за развита търговия.

Categories
Видео от Созопол История

История на Созопол

Историята на древна Аполония и днешен Созопол – Видео

Подводните проучвания в акваторията на созополското пристанище разкриват останки от жилища, керамични съдове, каменни и костни уреди

Вижте също и История и снимки от Созопол

Categories
Новини

Созопол ще има нов огромен квартал

Созопол ще има нов огромен квартал 5
Созопол, снимка: Стефан и Мария Петкови

Нов огромен квартал ще се строи в Созопол, съобщи за информационния потрал BurgasNews кметът Панайот Рейзи. Бъдещият квартал ще бъде в местността „Месарите“ над градския стадион. Парцелът е в регулация и за него има изготвен градоустройствен план.

„Насочил съм се към това място, защото много местни хора имат там собствени терени“

Categories
Новини

Разкопките на о.Св.Кирик и Юлита и нос Скамний вече са зазимени

Разкопките на о.Св.Кирик и Юлита и нос Скамний вече са зазимени 7
Зазимиха разкопките на остров Свети Кирик и Юлита и нос Скамний

Ръководителят на разкопките на остров Свети Кирик и Юлита и нос Скамний в Созопол Кръстина Панайотова каза, че те вече са зазимени.

„Откритите архитектурни останки са покрити с геотекстил и чували с пясък. Това е практика от миналата година, която сме изпробвали на остров Свети Крик и Юлита и се надяваме, че така ще запазим откритите църква и параклис на нос Скамний, където са още повече изложени на силните атмосферни влияния. Всички движими находки са вече предадени в Археологическия музей на Созопол, а някои от които и вече са предадени за реставрация като монетите например“

Categories
Новини Созопол Черноморец

Български и френски учени ще проучват Созопол и Черноморец

Български и френски учени ще проучват Созопол и Черноморец 8
Снимка: Десислава Рошманова

Български и френски учени ще осъществят съвместен проект „Аполония – некропол и територия“, след като правителството даде разрешение за извършване на археологическите проучвания от изследователи от Националния археологически институт при БАН и Центъра „Камий Жулиан“ към Университета на Прованс.

Очаква се кабинетът да даде такова разрешение днес, на редовното си заседание. Обект на теренните проучвания е територията на Аполония Понтийска край Созопол, Черноморец и с.Равадиново.