аполония понтика

Изложба на най-старите български монети в Созопол 1За празника на Созопол бе открита уникална изложба в Археологическия музей. На откриването й специален гост бе и президента Росен Плевнелиев, който разгледа с интерес експозицията.

Изложбата „Монетите на Западния Понт” се осъществява със съдействието на Съюза на колекционерите в България, Музея на МВР и Археологическия музей в Созопол под патронажа на кмета на община Созопол Панайот Рейзи.

Изложбата за първи път показва богата колекция от монети, които проследяват монетосеченето по Българското Черноморие от т.нар. гръцки период. Първият град по българските земи , който сече монети е Аполония, още шести век преди новата ера. [продължава…]

Стара снимка на Созопол

1920-1930, Созопол; снимка: lostbulgaria.com

Градското и политическо устройство на Apollonia Pontica е останало загадка за нас, тъй като липсват писмени сведения за него и са налице откъслечни писмени фрагменти, които косвено пресъздават някои елементи от историята на града. За част от управниците магистрати съдим по нумизматичните свидетелства – единственото свидетелство за една тъмна и останала неясна полисна история от древността.

Така от нумизматичните свидетелства стават ясни имената на управителите на тези градове полиси, които се отличавали със своето демократично управление.
Всъщност няма друг град в Тракия, който да изписва имената на своите магистрати от древността освен Аполония Понтика и Абдера (Гърция).

[продължава…]

Созопол се родил от сол и паламуд 2Сол и паламуд дали славата на древна Аполония Понтика. Търговията с риба и безценната през античността сол осигурила на днешния Созопол приходи, които го направили столетия наред най-богатия и влиятелен полис по Черноморието ни.
Пред 1933 г. в Солун созополският учител Константинидис написал:

Паламудът е причина за основаването на Аполония.

Явно е бил прав, казва шефът на Националния исторически музей и изчислява, че с таляните от Анхиало (Поморие) до Китен Аполония е ловяла между 10 000 и 15 000 тона годишно паламуд и скумрия. А с таляните от Китен до нос Тиниада (дн. Инеада) годишният улов е скачал на 20 000 тона.

[продължава…]

Созопол открива Аполония 2011 с 13 метрова статуя 3На последното за тази година заседание на Общински Съвет Созопол беше представен идейният макет на статуята на Аполон, която ще бъде поставена на входа на пристанището до остров Свети Кирик.  Тя е дело на скулптора проф. Крум Дамянов и ще бъде изработена от бронз, а лирата и лъка на Аполон ще бъдат позлатени.

Статуята ще бъде висока 13 метра и ще бъде поставена върху 4 метров постамент, така че общата и височина ще бъде 17 метра и ще се вижда отдалече. С издигането на статуята Созопол ще се нареди до световни градове като Рио де Жанейро, Барселона, Ню Йорк и други световни градове, които имат статуи- символи.

Средствата необходими за изработването и монтирането на скулптурата са около 400-500 хил. лв. Част от тях ще бъдат заложени в бюджета на общината за следващата година, а останалите ще се набират от дарения.

[продължава…]

Остров Свети Кирик отворен за посетители на празника 4По инициатива на областния управител Константин Гребенаров на 22 Септември – Ден на Независимостта на Република България, археологическите разкопки на остров Свети Кирик и Юлита, община Созопол ще могат свободно да се разгледат от всички желаещи.

От откриването на архаичния храм на острова през 2009 година до днес достъпът до него е ограничен. Това е и причината Гребенаров да инициира ден на отворените врати, по време на който екипът провеждащ разкопките да разкаже на посетителите историята им.

[продължава…]