Categories
Новини

Изследват мощите на Свети Йоан Кръстител, открити в Созопол

Изследват мощите на Свети Йоан Кръстител, открити в Созопол 1
Църквата "Свети свети Кирил и Методий" в Созопол, в която ще се съхраняват мощите. снимка: burgasnews.com

Резултати от първите комплексни анализи на частиците от мощите на Свети Йоан Предтеча, открити в Созопол през юни миналата година ще има до края на лятото. Кутийката, в която бяха открити реликвдарият и костиците от мощите също вече са обект на проучвания и анализи. Това съобщи проф. Казимир Попконстантинов, ръководител на разкопките на остров Свети Иван по време на заключителната среща по проекта на Фондация „Созопол“, който даде старт на разкопките на остров Свети Иван и Свети Петър.

Заради големите археологически открития на созополския остров, за първи път от 77 години насам България ще домакинства Световен конгрес по византология, който ще се проведе от 25 до 27 август. Именно по време на него ще бъдат обявени последните резултати от анализите.

Categories
Новини

Общинският съвет Созопол прие декларация против изследването за нефт и газ край Силистар

Общинският съвет Созопол прие декларация против изследването за нефт и газ край Силистар 2
снимка: община Созопол

По предложение на кмета на община Созопол Панайот Рейзи бе приета  от общинските съветници единодушно протестна декларация  срещу разрешението на министерски съвет за търсене и проучване за нефт и газ  в района на Силистар.

В Протестната декларация се казва: Общинският съвет изразява своето несъгласие срещу решение на Министерски съвет, с което е дадено разрешение за търсене и проучване на нефт и природен газ в Блок 1-14 Силистра в Черно море. Туризмът и рибарството са основен поминък на община Созопол и подобна дейност ще застраши екологията и икономиката в региона.

Проблемът се отнася не само за нашата община, но и за другите черноморски общини, както и за цялата страна, тъй като е свързан със застрашаване на околната среда, здравето и живота на хората край Българското Черноморие.