Categories
Новини Черноморец

Константин Гребенаров: Плажът на залива Вромос е опасен за здравето на хората

Константин Гребенаров: Плажът на залива Вромос е опасен за здравето на хората 1
Снимка: burgas24.bg

Плажът на залива Вромос е опасен за здравето на хората. Това съобщи на пресконференция областният управител на Бургас Константин Гребенаров. Изводът се налага след направените повторни замервания на естествения радио фон, както и на радиоактивността на пясъчната ивица. В писмо до областния управител от Министерство на околната среда и Министерство на здравеопазването посочват да се оповестят резултатите от изследването до населението, както и да се поставят информационни табели на плажа. 

Проведените лабораторни анализи на проби от плажната ивица на залива Вромос показват, че естественият радиофон е в рамките на 0,27 до 0, 42 микросиверта.

Categories
Новини

Екип на КАТ регулира светофара на кръстовището Средец-Бургас-Созопол

Екип на КАТ регулира светофара на кръстовището Средец-Бургас-Созопол 2
Снимка: medway.gov.uk

Натоварено е движението в посока от Бургас към Созопол, съобщиха таксиметрови компании. В момента потокът от коли се изнася от града към Южното Черноморие. За да се улесни трафикът на светофара на къстовището има екип на КАТ, който да регулира ръчно светлините. В посока към Созопол има две стационарни камери на Пътна полиция,които да следят за превишаване на скоростта. Едната е малко след отбивката за местността Отманлий и село Ясна поляна, на спирка „Моряк”, а другата на разклона за село Атия. Трета камера има на пътя Бургас – Слънчев бряг.

Тя се намира малко преди къмпинг Европа.

Categories
Новини

Появиха се съмнения относно радиационната активност на залива „Вромос“

Появиха се съмнения относно радиационната активност на залива "Вромос" 3
Снимка: segabg.com

От години заливът „Вромос“ е проблем заради различни интереси и желания да се ползва дори и за сметище на отпадни средства. Това каза за БНР екоактивистът Манук Манукян.
А за сегашното състояние и новините около „Вромос“, той подчерта: „Сега явно има други интереси. Някой нещо е решил. Аз Ви казах, не вярвам да е толкова  завишена радиационната активност“.

Областният управител на Бургас Константин Гребенаров потвърди мнението на еколозите: „Щом резултатът от изследването на водата показа, че тя не е опасна за здравето и няма замърсяване, това означава, че няма от дъното такива отпадни материали, които биха повишили радиацията или биха замърсили водата“.

Categories
Новини

Радиация затвори плаж до Созопол

Радиация затвори плаж до Созопол 4
Снимка: segabg.com

Забранява се ползването на морски плаж Вромос, намиращ се на територията на общините Созопол и Бургас. Това стана със заповед на областния управител Константин Гребенаров.

До решението се стигна, след като главният държавен здравен инспектор в Министерство на здравеопазването, Изпълнителната агенция по околна среда, както и други контролни институции, като РИОКОЗ, Басейнова дирекция, са изказали становище за възможен здравен риск при плажуване на ивицата в залива „Вромос“.

Categories
Новини

Измамници се представят за данъчни инспектори

Измамници се представят за данъчни инспектори 5Служителите на Националната агенция за приходите (НАП) винаги се легитимират със служебната си карта при извършване на проверка. Това напомнят от НАП по повод публикации в медиите за измамници, представящи се за данъчни инспектори. Служителите на НАП не приемат и не изискват плащания в брой, напомнят от агенцията.

Categories
Новини

Баровци паркират на тревата или 2×50=100лв.

Баровци паркират на тревата или 2x50=100лв. 7

 

Автомобилът на баровеца

Акция срещу паркирането на тревните площи и по алеите в морската градина проведоха от общинска администрация, които заедно със служителите на паяка разчистиха само за няколко часа един от най-предпочитаните от туристите райони за разходка.

Собствениците на паркираните на тревните площи автомобили реагираха по различен начин на действията на паяка. Мнозина още с появяването на служителите му преместиха возилата си, други обаче проявиха странно упорство, като не само не преместиха паркиралите на забренените места автомобили, но и повторно се върнаха на тревните площи.

Categories
Новини

Задигнаха близо 9000 лева от гардероб в къща

Задигнаха близо 9000 лева от гардероб в къща 8На 11.06.т.г. в Районно управление „Полиция“ – Созопол се получено съобщение от 51 годишна жена от с. Росен, община Созопол, за това че от гардероб в жилищно помещение на втория етаж на къщата, й е извършена кражба на сумата от 8 900 лв.

Categories
Новини

Клиент плаща с фалшива десетолевка в Созопол

Клиент плаща с фалшива десетолевка в Созопол 9Фалшива десетолевка се появи в Созопол. В Районно управление «Полиция» – Созопол е получено съобщение от касиер в магазин «Болеро» в Созопол, за това че непознат клиент се опитал да плати с неистинска банкнота от 10 лв. От извършените незабавни полицейски действия е установено, че притежател на банкнотата е : 41 годишният С.Г. от Бургас, по чиито думи банкнотата му е била върната, като ресто предния ден в хранителен магазин в Созопол. Работата по случая продължава от служители на Районно управление «Полиция» – Созопол.

Categories
Новини

Внимание, паяк!

Внимание, паяк! 10Пускат паяка в Созопол от утре, съобщиха от пресцентъра на общината. Репатрирането на неправилното спрени автомобили ще струва 50 лв. Паякът, който работи през летния сезон, вдига около 500 автомобила на месец. В Созопол работи един паяк, който е на външна фирма, а 18% от глобата, наложена за репатриране на автомобилите, влиза в общинския бюджет. Няма да се правят компромиси с автомобилите, които спират безразборно в тесните улички на Стария град и пречат на движението на туристите и зареждането на магазините, допълниха от администрацията. Има улици обаче и в новия град, където е забранено паркирането. Улиците в Созопол, на които е забранено паркирането, са обозначени с табели и са поставени допълнителни указания, че там неправилно паркираните автомобили се вдигат с паяк. Гостите на града ще могат да ползват общинските паркинги, където цената е 2 лв. на час, а за денонощие-6 лв. Според общинската администрация са осигурени достатъчно места за спиране-около хиляда паркоместа. В старата част на Созопол има два паркинга-единият за 120, а другият за 80 места. От 2 години в града няма пропускателен режим.