Categories
Новини

Да изчистим Созопол за 1 ден

Да изчистим Созопол за 1 денНа 20 Април жителите на община Созопол активно участваха в Националната кампания „Да изчистим България за един ден”. Традиционното пролетно почистване, с което жителите на туристическата община се подготвят за активния сезон е традиция от години и привлича най- много участници в почистването на плажните ивици.

Жители на с. Атия заедно с кмета Ренета Стоева почистиха голям периметър от плажа „Вромос”. Ентусиазирани, те успяха да почистят както плажната ивица, така и тревните площи, където през лятото къмпингуват летовниците.

Да изчистим Созопол за 1 денКъм почистването на плажната ивици са включиха доброволци от град Черноморец. Десетки семейства с децата си успяха да съберат чували с боклуци от любимия за туристите плаж.

Categories
Новини Черноморец

Черни миди чистят водата в залива Вромос

Черни миди чистят водата в залива Вромос 2Изкуствен хабитат за черни миди ще подобри екологичните показатели на залива Вромос и ще помогне за увеличаването на биоразнообразието в морето край Черноморец. Това стана ясно от представянето на проекта, по който от 21 декември 2010 година работят учени и преподаватели от Техническия университет във Варна. Той е наречен „Подобряване на екологичния статус на крайбрежните черноморски води и опазване на биологичното разнообразие чрез създаване на изкуствени дънни хабитати и е на стойност 81 250 лв.. Финансирането е от фонд „Научни изследвания Работата по него ще продължи 3 години.

Специфичните за Черно море сероводородна зона, сравнително ниска соленост и слаб обмен на водни маси със Световния океан са сред причина за неговото природно обусловено ниско биологично разнообразие.

Categories
Новини Черноморец

Константин Гребенаров: Плажът на залива Вромос е опасен за здравето на хората

Константин Гребенаров: Плажът на залива Вромос е опасен за здравето на хората 3
Снимка: burgas24.bg

Плажът на залива Вромос е опасен за здравето на хората. Това съобщи на пресконференция областният управител на Бургас Константин Гребенаров. Изводът се налага след направените повторни замервания на естествения радио фон, както и на радиоактивността на пясъчната ивица. В писмо до областния управител от Министерство на околната среда и Министерство на здравеопазването посочват да се оповестят резултатите от изследването до населението, както и да се поставят информационни табели на плажа. 

Проведените лабораторни анализи на проби от плажната ивица на залива Вромос показват, че естественият радиофон е в рамките на 0,27 до 0, 42 микросиверта.

Categories
Новини Черноморец

Няма радиация на залива „Вромос“

Няма радиация на залива "Вромос" 4Няма радиация на плажа „Вромос” е категоричата оценка институциите, които направиха измервания там през миналата седмица.

Измерванията на плажа бяха извършени от независима лаборатория в София, РИОКОЗ, РИОСВ и „Гражданска защита”- Бургас. Измерванията бяха инициирани от кмета на община Созопол Панайот Рейзи и кмета на гр. Черноморец Добри Добрев след като жителите на Черноморец се вдигнаха на протест срещу заповедта на областния управител Константин Гребенаров за забрана за плажуване на плажа „Вромос” заради наличието на радиация.

Categories
Новини Черноморец

Черноморци искат истината за „Вромос“

Черноморци искат истината за "Вромос" 5Жителите на Черноморец се събраха на протест срещу заповедта на областния управител за забрана за плажуване на залива “Вромос”.

Причината е, че областният управител Константин Гребенаров издаде заповед и обяви, че плажът  е радиоактивен, а замерените стойности са два пъти над допустимите. Министърът на финансите Симеон  Дянков и областният управител  се срещнаха с протестиращите. Жителите на курортното селище се оплакаха, че вече има отказани резервации за почивки , след като се разчуло, че на плажа има радиация. Местните жители подозират, че зад заповедта се крият други интереси и искат повторни замервания от независими експерти.

Categories
Новини Черноморец

Немога да рискувам здравето и на един човек дори

Немога да рискувам здравето и на един човек дори 6Министърът на финансите Симеон  Дянков и Областният управител Гребенаров се срещнаха с протестиращите в гр. Черноморец. В кметството на гр. Черноморец, община Созопол се проведе среща между финансовият Министър Симеон Дянков, областният управител Константин Гребенаров, народните представители от ГЕРБ Иван Алексиев и Стоян Гюзелев с представители на местното население, кмета на Черноморец и общински съветници. Повод за срещата бе заповедта за забрана ползването на плаж Вромос, която преди броени дни издаде областният управител. Два бяха основните въпроса, които тревожат местното население. На въпроса „Има ли връзка между издадената заповед и проекта „Бургас – Александруполис“, Симеон Дянков категорично заяви, че промяна в становището на правителството относно проекта няма и заповедта не свързана по никакъв начин с него.

Categories
Новини Черноморец

Чешки туристи са отказали резервации в България заради забраната за ползване на плажа Вромос, твърдят хотелиери

Чешки туристи са отказали резервации в България заради забраната за ползване на плажа Вромос, твърдят хотелиери 7
Снимка: segabg.com

Черноморец. Чешки туристи са отказали резервации в България. Причината е забраната за ползването на плажа Вромос, който се намира между Бургас и Созопол. Това заявиха днес хотелиери в Черноморец, които се събраха на протест в града.

Толкова съм възмутен, че вече нямам думи да коментирам. Отказват резервации заради радиацията. Това е нещо много смешно, много подло и много трагично за нас в България

възмущаваше един от местните хора в Черноморец. „Преди време плажът беше изчистен от край до край.

Министър Манева, която и сега е в Министерски съвет, откри официално плажа. Не разбирам по какъв начин областният управител може да отменя акт на МС.

Вчера ние направихме независимо изследване с военни прибори, замерихме и се установи, че там няма замърсяване.

Categories
Новини Черноморец

Жителите на Черноморец протестират заради забраната за ползване на плажа Вромос

Жителите на Черноморец протестират заради забраната за ползване на плажа Вромос 8
Снимка: segabg.com

Жителите на Черноморец протестират заради забраната за ползване на плажа Вромос, предаде репортер на радио „Фокус”-Бургас. В града са се събрали около 60 души, недоволни от решението на областния управител на Бургас Константин Гребенаров, който преди два дни наложи забрана за използването на плажа заради данни за повишен радиационен фонд. Според протестиращите заливът е съвсем чист. Има хора, които са го ползвали с години, но по техните думи няма такива, които са се разболели заради завишена радиация. Собственици на хотели се оплакаха, че заради забраната има туристи, отказали резервациите си. Заливът Вромос е предпочитано място за къмпингуване. Той се намира между Бургас и Созопол.

Categories
Новини

Появиха се съмнения относно радиационната активност на залива „Вромос“

Появиха се съмнения относно радиационната активност на залива "Вромос" 9
Снимка: segabg.com

От години заливът „Вромос“ е проблем заради различни интереси и желания да се ползва дори и за сметище на отпадни средства. Това каза за БНР екоактивистът Манук Манукян.
А за сегашното състояние и новините около „Вромос“, той подчерта: „Сега явно има други интереси. Някой нещо е решил. Аз Ви казах, не вярвам да е толкова  завишена радиационната активност“.

Областният управител на Бургас Константин Гребенаров потвърди мнението на еколозите: „Щом резултатът от изследването на водата показа, че тя не е опасна за здравето и няма замърсяване, това означава, че няма от дъното такива отпадни материали, които биха повишили радиацията или биха замърсили водата“.

Categories
Новини

Радиация затвори плаж до Созопол

Радиация затвори плаж до Созопол 10
Снимка: segabg.com

Забранява се ползването на морски плаж Вромос, намиращ се на територията на общините Созопол и Бургас. Това стана със заповед на областния управител Константин Гребенаров.

До решението се стигна, след като главният държавен здравен инспектор в Министерство на здравеопазването, Изпълнителната агенция по околна среда, както и други контролни институции, като РИОКОЗ, Басейнова дирекция, са изказали становище за възможен здравен риск при плажуване на ивицата в залива „Вромос“.