Categories
Новини

По проверка на Константин Гребенаров: 197 са новорегистрираните жители на созополското село Габър

По проверка на Константин Гребенаров: 197 са новорегистрираните жители на созополското село Габър 1
Снимка: bnt.bg

197 са новорегистрираните жители на созополското село Габър, е показала последната проверка от областния управител на Бургас Константин Гребенаров. Гребенаров заяви, че регистриране на нов настоящ адрес във връзка с местните избори е традиция по морските общини.

Подобно явление е имало и на предните избори, случва се и сега по оста Несебър – Созопол, категоричен е областният управител. След проверка в ГРАО се оказва, че най-голямо увеличение на населението има в Равда, Свети Влас, Тънково в Община Несебър и село Габър в Община Созопол.

Categories
Новини

Четири учебни заведения в община Созопол ще бъдат ремонтирани по европейски проект

Четири учебни заведения в община Созопол ще бъдат ремонтирани по европейски проект 2В срок от една година ще бъдат извършени строително ремонтни дейности в ОУ ”Свети Свети Кирил и Методий” и ЦДГ „Здравец” в Созопол, ОУ ”Христо Ботев” в с. Зидарово и ОУ ”Христо Ботев” в с.Росен. Това съобщиха от общинския пресцентър.

Средствата за ремонтите са по спечелен от общината европейски проект за ”Внедряване на мерки за енергийна ефективност в образователната инфраструктура на територията на община Созопол” и е на стойност 1209 631,10 лв. Проектът е по Приоритетна ос „Устойчиво и интегрирано градско развитие”,Операция1.1 ”Социална инфраструктура” и схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ BG161PO001/1.1-09/2010 „Подкрепа за прилагане на мерки за енергийна ефективност в образователната инфраструктира в градските агломерации”, при който 15% от стойността на проекта се осигурява от община Созопол. Целта на проекта е да се подобри образователната инфраструктура в община Созопол, посредством мерки за енергийна ефективност на 4 общински сгради – образователна инфраструктура на целевите групи. Да се спрат процесите на влошаване на състоянието на сградите. Да се удължи физическия и социалния живот на общинските сгради.

Categories
Новини

Водач на трактор загина в Созополското село Габър

Водач на трактор загина в Созополското село Габър 3Вчера около 16.00 ч. в Районно управление «Полиция» – Созопол е получено съобщение за настъпил самостоятелен пътен инцидент, при който е загинал водача на верижен трактор «С 130» /20-тонен, собственост на бургаска строителна фирма/. Констатирано е, че в местността «Гладкият клен» в землището на с. Габър, общ. Созопол, при проправяне на горски път и избутване на земна маса с верижния трактор, водачът му – С.Д., 64 годишен от Бургас, не се е убедил, че почвата е устойчива и стабилна, в резултат на което машината се преобръща в отвесно дере с дълбочина 25 м. и С.Д. загива на място.

Categories
Новини

Спипаха млад ловец с незаконно притежавано оръжие

Спипаха млад ловец с незаконно притежавано оръжие 4Вчера в Районно управление „Полиция“ – Созопол е получено съобщение от горската стража към Регионалото управление по горите за задържан мъж в местността „Раков дол“ в землището на с. Габър с незаконно притежавано ловно оръжие. Установено е, че това е 24 годишния П.С. от Бургас.

Намерена и иззета е двуцевна ловна пушка «ИЖ 54», кал. 12-мм, със заличени фабрични номера заедно с 5 ловни патрона и 1 гилза от същия калибър. П.С. е задържан за срок от 24 часа в Районно управление «Полиция» – Созопол.

Categories
Новини

Хванаха незаконен ловец между селата Габър и Зидарово

Хванаха незаконен ловец между селата Габър и Зидарово 5Двама служители от ПГС към РДГ-Бургас са заловили нарушител в района между селата „Габър“ и село „Зидарово“, община Созопол. Около 21.00 часа вчера при обход в района горската стража забелязва микробус и тръгват по човешките дири. След около 10 минути чуват изстрел и виждат приближаващ се към тях човек с прожектор. След установена проверка е открито незаконно оръжие и раница с боен фар и ножове.