Categories
Новини Спорт

Дамски клуб по гмуркане превзема морските дълбини край Созопол

Една от новите атракции по Южното Черноморие е подводния туризъм

Дамски клуб по гмуркане превзема морските дълбини край Созопол 2
снимка: Bulfoto

Засега най-големи почитатели на гмуркането край Созопол се оказва, че са дамите.

Гмуркането или популярно още с наименованието дайвинг (от английски: diving) е един от най-динамично развиващите се водни спортове в световен мащаб.

Статистиката сочи, че до момента над 20 млн. души са били под вода, като между 10 и 15 млн. от тях са сертифицирани водолази.

Categories
Новини

Световният шампион по дълбочинно спускане се гмурка в Созопол

Световният шампион по дълбочинно спускане се гмурка в Созопол 3
Утре 12.08.2010г. от 12.00 часа в сградата на общинския съвет в Созопол ще се проведе пресконференция на световния шампион по дълбочинно спускане под вода Паскал Бернабе

Световният шампион по дълбочинно спускане  под вода Паскал Бернабе вече е в България. Французинът започна обучението на първите си ученици по техническо гмуркане в Созопол.

Паскал Бернабе, единственият човек на планетата, покорил уникалната дълбочина от 330 метра под вода, пристигна преди дни за пръв път в България. На 12 август в Созопол той ще се срещне с българските медии. Бернабе се занимава с обучeнието на висококвалифицирани водолази в т.нар. система technical diving  /техническо гмуркане/ в различни точки на света. Учениците на Паскал Бернабе у нас са подбрани според важни критерии – трябва да имат най-високите степени в любителското гмуркане – поне 200 гмуркания под вода, от които поне 30 на дълбочина над 30 метра. Първите стъпки в обучението при световния шампион по дълбочинно гмуркане ще съдържат ползването на специфичната техника и екипировка.