гърция Archives - Новините за Созопол

гърция

Стамо Вълчев Гамартиев показва екземпляр от 1 кг малко преди да го хвърли в тигана

Гръцката е с вкус на каиш, нашата е с превъзходен вкус

казват познавачите и се чудят какво му става на  Черно море

Пълни четири каси с появила се по чудо в наши води дива ципура е наловил най-известният моряк край Созопол – Стамо Вълчев Гамартиев, известен с прякора Гамартата. Екземплярите са от 800 г до кило и сто грама, а месото им пържено или печено, няма нищо общо със средиземноморската ципура, която в Гърция се търгува по 20 евро килото.

Днес по обед Гамартата събра познавачи на рибните деликатеси в  хотелския си комплекс „Гамартата“, в близост до в.с. „Дюни“, за да видят с очите си улова и да опитат.
[продължава…]

Днес танцовия състав на гр.Созопол взима участие с ръченица и шопски танци на Третия международен фолклорен фестивал „Песни и танци без граници“ в гр.Свиленград

снимка: архив; Кети Коларова

Над 1000 изпълнители от повече от 100 формации от България, Турция, Гърция и Украйна ще се изявят на фестивалната сцена до 8 юни.

Очаква се сред специални гости на събитието да бъдат министърът на културата проф. Стефан Данаилов, областния управител на Хасково Райна Йовчева и народни представители от областта [продължава…]

Все повече поклонници от Гърция и Румъния пристигат в Созопол, за да се поклонят пред мощите на Свети Йоан Кръстител. Това е казал отец Иван от храма в Созопол, където са изложени мощите, намерени при археологически разкопки на остров Свети Иван, съобщи Божидар Димитров, министър без портфейл.

Негово Пресветейшество Вселенският патриарх Вартоломей със специална енциклика, която се чете във всички църкви в епархиите под неговата юрисдикция, съобщава на миряните, че в Созопол, в еди коя си църква, могат да се поклонят пред мощите на Свети Йоан. Очаква се броят на поклонниците от Украйна и особено от Русия отново да нарасне след като премине зимата – от март месец нататък.

[продължава…]