Categories
Видео от Созопол Културен живот Новини

Ганчо Бояджиев – My Universe Of Love – [ВИДЕО]

Ганчо Бояджиев - My Universe Of Love - [ВИДЕО] 2
(c) desktopnexus.com

Възпитаникът на Гена Димитрова превзе радио „Монте Карло“ и плува с делфини в новия си клип.

Това е третият клип от новия ми албум „Music is the answer“. Клипът го снимахме в Делфинариума във Варна. Тъй като песента вече беше записана със звуци на делфини и китове, основната идея беше клипът да бъде посветен на опазването на делфините

разказа Ганчо Бояджиев.

В клипа си той плува заедно с четирите делфина във варненския делфинариум.

Categories
Новини

Засилени проверки в сезона на паламуда, лефера и сафрида

Засилени проверки в сезона на паламуда, лефера и сафрида 4
snimka: riba.blog.bg

В сезона на паламуда, лефера и сафрида морето е пълно с рибари бракониери. Ето защо инспектори кръстосват всеки ден водите край Несебър, Приморско, Созопол и Царево, за да ловят нарушители, съобщи Владимир Каменов от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА)-Бургас. Контрольорите ежедневно попадат на така наречените любители – хора без риболовен билет, които не плащат такси и нямат право да ловят повече от разрешените им 3 кг на човек. Забранен е и уловът на риба под 12 см, тя трябва незабавно да се връща в морето.

Има ограничение и за броя на пръчките, които любителите могат да използват.

Рибарите, които са без билет, могат да използват три броя пръчки – като на една от тях монтират чепаре, а на другите – единична, двойна, или тройна кука

обясни Каменов.

Categories
Новини

Георги Пейчев: Вчера излезе паламудът, но пострадалите от делфините ще са много повече

Пострадалите от делфините ще са много повече

Георги Пейчев, секретар на управителният съвет на рибарската група „Приморско-Созопол-Царево“:

Георги Пейчев: Вчера излезе паламудът, но пострадалите от делфините ще са много повече 6

09.08.2011
Вчера излезе паламудът. Дай, Боже, да е добър уловът. Но аз отново поставям въпроса за щетите, които делфините нанасят на рибарите. Ако отначало  пострадахме от тях хората, които имаме кораби, после и тези с даляните, сега ще изпищят и останалите рибари, защото и техните мрежи няма да бъдат пощадени. Вече започнаха да ми звънят рибари от Созопол и да питат какво ще правим.

Categories
Видео от Созопол Новини

Делфини в яхтеното пристанище на Созопол

Делфини в яхтеното пристанище – Созопол – 11 Юли 2011

В миналото делфините са били ловен обект. Използвали са се месото, кожата и маста им. Колко мозък трябва да имаш, за да убиеш толкова интелигентно и красиво животно? Преценете сами! В днешно време делфинът е защитен вид.

Делфини в яхтеното пристанище на Созопол 8
Делфини; снимка: undp.org

Делфините (Delphinidae) са семейство морски бозайници от рода китоподобни. Напълно са приспособени към воден живот. Тялото им е дълго до 10 м, крайниците са еволюирали в перки. Раждат обикновено по едно малко на година, което изхранват с мляко. Делфините са около 70 вида, като в Черно море се срещат три от тях. Обикновеният делфин (Delphinus delphus) е дълъг около 2.5 м. Главата и гърбът му са черни, коремът и страните на тялото му са бели. Живее на големи стада, които понякога достигат до няколко хиляди броя. Живее обикновено в открито море. Големият делфин (Tursiops tursio) е дълъг до 5 м, обитава повече крайбрежните води. Морската свиня (Phocaena phocaena) е с дължина на тялото до 180 см. и с тегло до 80 кг. Точно с размерите на човек от мъжки пол.

Хранят се главно с риба и сепии. Основна плячка на обикновените делфини са малки пасажни риби. В Черно море това са скумрия, аншоа, хамсия, кефал и др. Разнообразяват менюто си и с ракообразни и мекотели. Косатките пък са типични хищници, освен риба, ловят и други морски бозайници, дори едри китове. Няма данни за канибализъм сред делфините.

Categories
Новини

Делфини и рапани унищожавали рибата в Черно море

Делфини и рапани унищожавали рибата в Черно море 10
снимка: undp.org

Между 1 млн. и 2 млн. е достигнал броя на делфините в Черно море. Това показват анализите на рибарските дружества и кооперации по Южното Черноморие.