Categories
Новини

Руски инвеститор иска да строи завода за отпадъци край Созопол

Руски инвеститор иска да строи завода за отпадъци край Созопол  2
снимка: actualno.com

„Изграждането на завода за отпадъци е скъпо начинание, но там имаме заявен интерес от страна на инвеститор. Инвеститорът е от Русия и вече има опит в изграждането на подобни рециклращи линии за битови отпадъци. Зад гърба си той има построени няколко рециклиращи завода в Гърция, Македония и Чехия“

заяви кметът Панайот Рейзи във връзка с намеренията на общината да изгради подобен завод и в Созопол.

Categories
Новини

Регионално сдружение на три общини ще се занимава с управлението на депото в Созопол

Регионално сдружение на три общини ще се занимава с управлението на депото в Созопол 3
Снимка: Десислава Рошманова

Регионално сдружение на три общини ще се занимава с управлението на депото в Созопол. Учредители на сдружението са общините Созопол, Приморско и Царево, а за председател е избран кметът на община Созопол Панайот Рейзи.

Целта на сдружението е да въведе единни правила за депонирането на отпадъците на трите морски общини, които съвместно ползват модерното регионално депо за битови отпадъци, което бе изградено на територията на община Созопол, каза Панайот Рейзи.

Categories
Новини Равадиново Созопол Черноморец

Община Созопол открива модерно депо за битови отпадъци

Община Созопол се сдоби с модерно депо за битови отпадъци, едно от общо петте в страната, построени по програма ИСПА. Дни преди официалното му откриване, съоръжението бе пуснато пробно за 72 часа.

Тестовете показаха, че всички системи работят на ниво и в съответствие с еконормите и мерките за безопасност”, съобщи кметът Веска Караманова.

Изпитанията се проведоха под контрола на представители на Министерството на околната среда, изпълнителя – германския консорциум WALTER-HEILIT SS, фирмата-консултант, общински служители и специализирани контролни органи. На площадката, която се простира на 124 декара общинска земя в местността “Чоплака” в землището на село Равадиново, са построени 3 клетки за депониране и пресоване на отпадъците, пречиствателна станция с два 400 кубикови резервоара, административни сгради. Отделно депото разполага с биологична пречиствателна станция, където в крайната фаза инфилтрата от боклуците се аерира до максимално чисто ниво. Тези води ще се използват за допълнително оросяване на отпадъците в клетките, с което ще се избегне планираното първоначално заустване в сухо дере.

Така на практика се реализира затворен цикъл на работа на депото, което разбива напълно досегашната ни представи за сметище”, коментира кмета.

Депото вече има акт 15, с който се урежда приемането на обекта от Министерството на околната среда, а с получаването на акт 16 съоръжението ще премине в собственост на община Созопол. Своеобразният му „паспорт” за влизане в експлоатация е комплексното разрешително, което предстои да издаде Изпълнителна агенция „Околна среда” към МОСВ.

В цялата бургаска област няма подобно модерно съоръжение и това е наистина една голяма придобивка за жителите на община Созопол”, подчерта Караманова.

Депото ще се ползва и от общините Приморско и Царево, но за оператор бе определена община Созопол. На обекта вече са назначени 15 служители – инженери, механици и химици, преминали специално обучение за работа на съоръжението. Инвестираните в обекта средства са над 10 милиона евро.

Снимка 1 – Една от клетките за депониране и пресоване на отпадъците. В процес на изграждане е още една клетка, с което броят им ще стане общо четири.

Община Созопол открива модерно депо за битови отпадъци 4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Снимка 2 – Изглед от въздуха на площадката на депото за твърди битови отпадъци- Созопол. На площ от 124 декара са разположени клетките за пресоване на боклука, пречиствателните станции, административни сгради.

Община Созопол открива модерно депо за битови отпадъци 5

 

 

 

 

 

 

 

 

Източник: sozopol.bg