Categories
Новини

Детска Аполония „Духовно огледало“ в Созопол

Детска Аполония "Духовно огледало" в Созопол 2Детска Аполония „Духовно огледало“ ще се проведе от 28 август до 1 септември в Созопол. Това ще е 12-тото й издание в рамките на Празниците на изкуствата Аполония.

В мероприятието ще вземат участие 19 творчески школи от страната и приблизително 100 деца – млади творци. На фона на изложби от детски рисунки и в импровизирани ателиета на открито те ще изработват сувенири от хартия, керамика и природни материали, ще демонстрират уменията си в тъкане на станчета и рисуване върху стъкло и коприна.

Свои творби ще представят и децата, участвали в летните творчески ателиета в международния еко-арт център „Духовно огледало“ в село Бродилово.

Categories
Новини

Български и турски деца показват рисунките си на детската Аполония

Общо 21 школи по изобразително изкуство от цялата страна ще отворят работещи ателиета в градинката на стария Созопол по време на Аполония

Български и турски деца показват рисунките си на детската Аполония 4
© Снимка: БГНЕС

Трансгранична културна програма събра 40 деца и техните учители в природен парк „Странджа“, съобщават от общинския пресцентър.

Български и турски деца творят вече няколко дни по проект на международния детски център „Духовно огледало“ в странджанското село Бродилово, подготвяйки пътуваща изложба на рисунки върху чадъри. В центъра децата живеят заедно, опознават се и изграждат нови контакти, за които границите не съществуват. Изложбата им ще посети български и турски училища в трансграничния регион България – Турция, като утвърждава идеята, че новото поколение е в основата на промяната на традиционните взаимоотношения към изграждането на интеркултурен диалог, така необходим за развитието на една нова Европа. Учениците и учителите са заедно благодарение на Програма за трансгранично сътрудничество България – Турция, финансирана от Европейски съюз.