Categories
Новини

Археолозите в Созопол откриха златна обеца

Археолозите в Созопол окриха златна обеца
снимка: Огнян Лулев

На 1ви Март тази година археолозите в Созопол са открили златна обеца от IV век пр.хр. – това съобщи пред БТА ръководителят на разкопките и директор на Археологическия музей в градът на спасението Димитър Недев.

Откритата златна обеца е първият артефакт от пред римския период с елемент на художествена стойност, каза Недев.
Categories
Новини

Комплексът проучван в Созопол надмина очакванията на археолозите

Аполония Понтика - Днешен СозополПовече от 300 монети са открити при проучванията на античната баня, която разкриха археолозите в Созопол. Това каза в интервю за Агенция “Фокус” археологът и директор на Историческия музей Димитър Недев. По думите му – сградата е с два периода – от края на IV век, който засега е малко спорен, но със сигурност я има в началото на V век. После е преустройвана през VI век, като е разрушена някъде през втората половина на века.

Установено е, че сградата е горяла.

Categories
Видео от Созопол Новини

Археолози разкриха късноантична баня в Созопол

Огромната баня в Созопол е дълга 18 метра, а стените й са високи няколко метра
Огромната баня е дълга 18 метра, а стените й са високи няколко метра. снимка: БГНЕС

При разкопките на манастирския комплекс „Свети Николай Чудотворец” в Созопол археолозите откриха много добре запазена луксозна, късноримска баня.  Според директора на Историческия музей в Созопол Димитър Недев по всяка вероятност тя е частна защото е облицована с мрамор и оловни чучури. Датирана е в края на V, началото на VІ век. Унищожена е най-вероятно при набезите на аварите.  Сградата разполага със перфектна ВиК система за събиране на водата, 5 басейна и цистерни за вода. Дължината на банята е 18 метра, широка е 8 метра.