Categories
Новини

Забрана за автомобили над 30 тона по пътя Бургас – Царево

Забрана за автомобили над 30 тона по пътя Бургас – Царево 2Ограниченията за движение на територията на община Бургас са няколко, съобщават от пресцентъра на МВР. Затворено за движение е кръстовището Приморско-Созопол. По пътя Черница -Сунгурларе – Чубра е забранено движението на моторни превозни средства  с тегло над 10 т. По пътя Бургас – Церово е забранено движението на превозни средства с тегло над 30 т.

Всички превозни средства пътуващи по пътя Слънчев бряг – Обзор трябва да се придвижват с вериги.

Публикуваме информация за състоянието на проходите:

„Златишки проход“ – Етрополе-Златица  затворен за МПС;

Categories
Новини

Забраняват улова на есетрови риби в българската акватория на Черно море и Дунав

Забраняват улова на есетрови риби в българската акватория на Черно море и Дунав 4
Рибарското пристанище в Созопол

Със заповед на министъра на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов се налага забрана за извършването на риболов в българската акватория на река Дунав и Черно море на есетрови риби от вида: руска есетра, чига, пъструга и моруна. Забраната се налага от необходимостта от опазване на популациите на есетровите видове риби, както и да се синхронизира с наложената от Румъния такава забрана от 2006 г. за 10 годишен период.

Забраната у нас се въвежда за срок от 4 години, считано от 1 януари 2012 г. При случаен улов на екземпляри от есетрови видове, същите трябва незабавно да се връщат в съответния воден обект от който са уловени. Със заповедта се забранява и пренасянето, превозването, и продажбата на есетрови риби и продукти от тях, уловени в българската акватория на река Дунав и Черно море.

Categories
Новини

Забраняват любителския риболов от днес

Забраняват любителския риболов от днес 6Забраната важи до 3 юни

От днес влиза в сила забраната за риболов за 47 дневен период. Забраната е на основание Закона за рибарството и аквакултури и се прилага ежегодно през размножителния период на видове във водите на Черно море, р. Дунав и вътрешните водни обекти. Забраната за любителски риболов е от 18 април и ще продължи до 3 юни 2011 г., тя важи за всички пролетно-лятно размножаващи се видове, съобщават от ИАРА.

Улова на калкан в общностните води на Черно море се забранява през периода от 15 април до 15 юни включително, съгласно Регламент на Съвета 1256/2010 г. Улова на попчета с мрежени риболовни уреди във водите на Черно море се забранява от 15 април до 15 май, включително. Улова на карагьоз /дунавска скумрия/ се забранява от 18 април до 18 май включително.

За любителите риболовци има оставени свободни водни обекти на територията на страната за осъществяване на риболов. Това са:

Categories
Новини

Пускат бариера за багерите в Созопол

Пускат бариера за багерите в Созопол 7Кабинетът пуска бариера за багерите в Созопол, Черноморец и къмпингите „Смокиня“, „Градина“ и „Каваците“.

Строителството там ще бъде забранено, докато не се изгради пречиствателна станция, която да поеме отпадните им води, съобщи зам.-министърът по екология Ивелина Василева.

От 18 до 24 август бе проведен вторият етап от съвместната проверка на Басейнова дирекция Черно море и регионалните инспекции по околна среда, които са установили, че отпадните води отиват директно в морето.

Categories
Новини Черноморец

Жителите на Черноморец протестират заради забраната за ползване на плажа Вромос

Жителите на Черноморец протестират заради забраната за ползване на плажа Вромос 8
Снимка: segabg.com

Жителите на Черноморец протестират заради забраната за ползване на плажа Вромос, предаде репортер на радио „Фокус”-Бургас. В града са се събрали около 60 души, недоволни от решението на областния управител на Бургас Константин Гребенаров, който преди два дни наложи забрана за използването на плажа заради данни за повишен радиационен фонд. Според протестиращите заливът е съвсем чист. Има хора, които са го ползвали с години, но по техните думи няма такива, които са се разболели заради завишена радиация. Собственици на хотели се оплакаха, че заради забраната има туристи, отказали резервациите си. Заливът Вромос е предпочитано място за къмпингуване. Той се намира между Бургас и Созопол.