Categories
Новини

Одобриха риболовните кораби за усвояване на квотата от калкан

Одобриха риболовните кораби за усвояване на квотата от калкан 2Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури одобри списъка на риболовните кораби, които ще участват в усвояването на квотата за калкан през 2012 г. Списъкът е публикуван на Интернет страницата на ИАРА www.iara.government.bg в раздел “Уведомления” заедно със Заповедта на министъра на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов за издаване на специално разрешително за улов на калкан, както и Методиката за разпределяне квотата за калкан за 2012 г.

Categories
Новини

Дойдоха паламудът и чернокопът

Паламуд (лат. Euthynnus alletteratus), снимка: airgroup2000.com
Паламуд (лат. Euthynnus alletteratus), снимка: airgroup2000.com

Агенцията по рибарство и аквакултури в Бургас работи по утвърдения план – график за месеца, правят се ежедневни проверки по морските пристанища, тъй като в момента очакваме есенния риболов на сафрид и паламуд. Служителите на Агенцията са ангажирани предимно с контрола по морските пристанища. Това каза за радио „Фокус” – Бургас директорът на ИАРА – Бургас Янчо Янев.

Categories
Новини

Засилени проверки в сезона на паламуда, лефера и сафрида

Засилени проверки в сезона на паламуда, лефера и сафрида 4
snimka: riba.blog.bg

В сезона на паламуда, лефера и сафрида морето е пълно с рибари бракониери. Ето защо инспектори кръстосват всеки ден водите край Несебър, Приморско, Созопол и Царево, за да ловят нарушители, съобщи Владимир Каменов от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА)-Бургас. Контрольорите ежедневно попадат на така наречените любители – хора без риболовен билет, които не плащат такси и нямат право да ловят повече от разрешените им 3 кг на човек. Забранен е и уловът на риба под 12 см, тя трябва незабавно да се връща в морето.

Има ограничение и за броя на пръчките, които любителите могат да използват.

Рибарите, които са без билет, могат да използват три броя пръчки – като на една от тях монтират чепаре, а на другите – единична, двойна, или тройна кука

обясни Каменов.

Categories
Новини Черноморец

Заловиха бракониери на черна мида край Черноморец

Съвместна операция по Черно море извършиха инспектори от сектор „Рибарство и контрол” на ИАРА Бургас и служители на Гранична Полиция – Бургас.

Заловиха бракониери на черна мида край Черноморец 6В хода на проверката по Черно море в района на Черноморец са хванати три лица, извършващи незаконен улов на черна морска мида.

На тримата нарушители от община Созопол са съставени 3 акта за извършване на незаконен улов. От тях е иззета една гумена лодка и около 40 кг. черна морска мида. Мидата е върната в Черно море от инспекторите на ИАРА.

Categories
Новини

Забраняват любителския риболов от днес

Забраняват любителския риболов от днес 8Забраната важи до 3 юни

От днес влиза в сила забраната за риболов за 47 дневен период. Забраната е на основание Закона за рибарството и аквакултури и се прилага ежегодно през размножителния период на видове във водите на Черно море, р. Дунав и вътрешните водни обекти. Забраната за любителски риболов е от 18 април и ще продължи до 3 юни 2011 г., тя важи за всички пролетно-лятно размножаващи се видове, съобщават от ИАРА.

Улова на калкан в общностните води на Черно море се забранява през периода от 15 април до 15 юни включително, съгласно Регламент на Съвета 1256/2010 г. Улова на попчета с мрежени риболовни уреди във водите на Черно море се забранява от 15 април до 15 май, включително. Улова на карагьоз /дунавска скумрия/ се забранява от 18 април до 18 май включително.

За любителите риболовци има оставени свободни водни обекти на територията на страната за осъществяване на риболов. Това са:

Categories
Новини

Двама бракониери са заловени на територията на Созопол

Двама бракониери са заловени на територията на Созопол  9
(c) Днес.bg

Двама бракониери са заловени на територията на Созопол от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) в Бургас днес преди обед.

Това съобщи  директорът на ИАРА-Бургас Янчо Янев. От тях са иззети две лодки и два извънбордови двигателя. Не е ясно каква риба са ловували заловените бракониери, тъй като те са били хванати в момента на пускането на мрежите.

Заловените не са притежавали разрешителни за извършване на стопански риболов, а лодките им са били без регистрация.

Categories
Новини

Задържаха собственикът на корабчето, пребил жена в Созопол

Задържаха собственикът на корабчето, пребил жена в Созопол 1047-годишният Я.Г. е задържан за побоя на пристанището в Созопол. Това съобщиха от Областната дирекция на МВР в Бургас. Вчера в 15.30 часа в РУ “Полиция” – Созопол е получено съобщение по телефона за възникнал инцидент на рибното пристанище в града.
Изпратеният незабавно полицейски екип е установил, че е нанесен побой на 46-годишна жена, която се легитимирала като главен експерт “Бизнес развитие” към Министерство на земеделието и офицер по сигурността към държавните пристанища на Република България. Пострадалата е заявила, че в качествата си на длъжностно лице е предприела проверка на кораб в района на пристанище Созопол, при която лица от екипажа й нанесли побой и осуетили проверката.

Categories
Новини

„Гранична полиция“ извършва пълна проверка на кораба и корабната документация по случая в Созопол

"Гранична полиция" извършва пълна проверка на кораба и корабната документация по случая в Созопол 11„Гранична полиция“ извършва пълна проверка на кораба и корабната документация по случая в Созопол, съобщиха от Областната диркеция на МВР в Бургас.

Вчера в 15.30 часа в РУ “Полиция” – Созопол е получено съобщение по телефона за възникнал инцидент на рибното пристанище в града. Изпратеният незабавно полицейски екип е установил, че е нанесен побой на 46-годишна жена, която се легитимирала като главен експерт “Бизнес развитие” към Министерство на земеделието и офицер по сигурността към държавните пристанища на РБългария.