Categories
Новини

Директорът на Художествената галерия в Созопол с юбилейна изложба

Директорът на Художествената галерия в Созопол с юбилейна изложба 2
Иван Бахчеванов

„2 по 30 между Созопол и Бургас” се нарича юбилейната изложба на директора на Художествената галерия в Созопол Иван Бахчеванов. Това съобщиха от пресцентъра на община Созопол.

Художникът, чийто творчество прослави не само Созопол, но и страната ни в чужбина, навърши 60 години. Изложбата, с която отбелязва това събитие бе открита на 12 ноември в галерията на Съюза на българските художници в Бургас. Тя представя картини, вдъхновени от Созопол и от морето.

Изложбата на Бахчеванов е по-различна от друг път, защото сред картините са изложени негови творби, които са част от даренията, правени от него през годините за църквите в Созопол.

Categories
Културен живот Новини

Почетен знак и грамота за художника Иван Бахчеванов

Почетен знак и грамота за художника Иван Бахчеванов 4
снимка: Община Созопол

Община Созопол отличи с почетен знак и почетна грамота художника Иван Бахчеванов, който вече 25 години е главен уредник на Художествената галерия в Созопол. Наградата бе връчена от зам. кмета на община Созопол Катя Стоянова по случай 60 годишния юбилей на художника по време на празничния концерт, посветен на 24 май- Деня на славянската писменост и българска култура. Почетният знак се присъжда за цялостен творчески принос за съхраняване и популяризиране на художествените произведения на град Созопол.

Високото отличие, което Иван Бахчеванов получи е и за богатата му дарителска дейност и за приноса му в утвърждаването на Созопол като град с богата култура и духовност. Иван Бахчеванов изказа благодарност на община Созопол за високото отличие и за последователната политика на общинското ръководство да подпомага и подкрепя хората на изкуството и културата и развитието на града като културен и духовен център. Той обяви нова инициатива на Художествената галерия, която организира школи за по изобразително изкуства за всички възрасти.

Categories
Новини

Премиерът идва в Созопол за откриването на обновената църква „Св. св. Кирил и Методий”

Министър-председателят Бойко Борисов ще присъства на тържественото откриване на обновената църква „Св. св. Кирил и Методий“ в Созопол

Премиерът идва в Созопол за откриването на обновената църква „Св. св. Кирил и Методий” 6
Църквата в Созопол ще посрещне своите посетители с камбанария висока 22,80 м , а звънът на камбаните ще отбележи празничното събитие. В храма вече е монтиран иконостасът, който е на 375 години и предстои поставянето на реставрираните икони. снимка: sozopol8130.blogspot.com

На 25.06.2011г., събота ще бъде отбелязан края на първия етап от ремонтиране на храма, в който ще бъдат и преместени мощите на Йоан Кръстител. Ремонтът и построяването на грандиозната камбанария са финансирани от правителството и частни спонсори. Министър-председателят и официалните лица ще бъдат посрещнати от кмета на община Созопол Панайот Рейзи и през шпалир от моряци ще стигнат до входа на църквата, където Н.Пр. Сливенският митрополит Йоаникий ще отслужи водосвет.

Categories
Културен живот Новини

Иван Бахчеванов бе избран за художник на годината в Бургас

Иван Бахчеванов бе избран за художник на годината в Бургас 7Иван Бахчеванов бе избран за художник на годината в Бургас.

Това стана по време на традиционната никулденска изложба, организирана от Дружеството на бургаските художници по повод празника на града. Наградата – изображение на Св. Лука, покровител на художниците, диплом и парична премия бяха връчени на Бахчеванов, който е и директор на Художествена галерия- Созопол от кмета на Бургас Димитър Николов.