Categories
Новини

Първа изложба на Светла Димитрова в Созопол

Първа самостоятелна изложба на Светла Димитрова

Първа самостоятелна изложба на Светла Димитрова ще бъде открита на 12 март 2013г.  в сградата на Общински съвет, гр. Созопол.

Произведенията на созополската художничка ще мога да бъдат видени от 12 до 25 март.

Светла Димитрова е родена в Созопол. Тя е самоук художник и рисува от малко повече от година. За този период има нарусивани повече от 150 картини, някои от които са в частни колекции в България, Русия и Гърция.

Categories
Новини

Директорът на Художествената галерия в Созопол с юбилейна изложба

Директорът на Художествената галерия в Созопол с юбилейна изложба 3
Иван Бахчеванов

„2 по 30 между Созопол и Бургас” се нарича юбилейната изложба на директора на Художествената галерия в Созопол Иван Бахчеванов. Това съобщиха от пресцентъра на община Созопол.

Художникът, чийто творчество прослави не само Созопол, но и страната ни в чужбина, навърши 60 години. Изложбата, с която отбелязва това събитие бе открита на 12 ноември в галерията на Съюза на българските художници в Бургас. Тя представя картини, вдъхновени от Созопол и от морето.

Изложбата на Бахчеванов е по-различна от друг път, защото сред картините са изложени негови творби, които са част от даренията, правени от него през годините за църквите в Созопол.

Categories
Новини

Детска Аполония „Духовно огледало“ в Созопол

Детска Аполония "Духовно огледало" в Созопол 5Детска Аполония „Духовно огледало“ ще се проведе от 28 август до 1 септември в Созопол. Това ще е 12-тото й издание в рамките на Празниците на изкуствата Аполония.

В мероприятието ще вземат участие 19 творчески школи от страната и приблизително 100 деца – млади творци. На фона на изложби от детски рисунки и в импровизирани ателиета на открито те ще изработват сувенири от хартия, керамика и природни материали, ще демонстрират уменията си в тъкане на станчета и рисуване върху стъкло и коприна.

Свои творби ще представят и децата, участвали в летните творчески ателиета в международния еко-арт център „Духовно огледало“ в село Бродилово.

Categories
Новини

Изложба от керамика представя Анушка Кюмурджиева

Изложба от керамика представя Анушка Кюмурджиева 7
Анушка Кюмурджиева представя своята изложба от керамика

Изящни съдове, финни фигурки, стилни свещници и впечатляващи кани и вази са само част от изложбата на Анушка Кюмурджиева, която беше представена днес от 18.00 ч. в Археологическия музей. Керамиката има душа, а самобитната авторка и вдъхва живот, като всяка творба носи свое име и е част от преживявания и творчески емоции.

Categories
Видео от Созопол История Новини

Творбите на Захари Зограф гостуват в Созопол

Творбите на Захари Зограф гостуват в Созопол 9
Един от най-прочутите стенописи на Захари Зограф – „Колелото на живота“ се намира върху външната стена на църквата на Преображенския манастир © Дарик Бургас

Оригинални творби на големия български художник Захари Зограф ще бъдат представени на изложба в Созопол. Те са предоставени от Националния музей за българско изобразително изкуство и за първи път напускат София.

Изложбата започва от 21 август (неделя) и ще продължи до 6 септември (вторник) в реставрираната църква „Свети Свети Кирил и Методий“, организира се по повод 200 години от рождението на големия българин и ще гостува в Созопол по покана на кмета Панайот Рейзи.

Експозицията включва десетки икони, картини, стенописи и писма на Захари Зограф, затова част от нея ще бъде разположена и в Археологическия музей. Безценните експонати ще пристигнат в Созопол днес с блиндирани автомобили и при засилена охрана.

Categories
Новини

Кметове откриха „Кметовете на Созопол“

Кметове откриха "Кметовете на Созопол" 11Седем бивши кметове на Созопол бяха официални гости на изложбата „Кметовете на Созопол” ,която  бе открита  в сградата на общината в морския град. Кметът на община Созопол Панайот Рейзи посрещна  предшествениците си  Дяко Кирилов Дяков,Никола Калоянов Стойков, който е градоначалник на Созопол три мандата, Тодор Андреев Тодоров, кметувал четири мандата, Димитър Костов Желев, Николина Михайлова Пехливанова, Златко Сотиров Николов  и последният бивш кмет Веска Костова Караманова.

Настоящият кмет Панайот Рейзи откри постоянната експозиция, като заяви ,че всеки кмет заслужава уважението и признателността на жителите на Созопол, а най- подходящото място за изложбата е сградата на общината.”Реализирах идеята си воден от най- искрени чувства на признателност към всички кметове, които с дейността си ,работата и живота си са допринесли за развитието на Созопол.Разбирам отговорността си като настоящ кмет и се надявам ,че съм достоен продължител на  Вашите усилия за издигане авторитета на града и подобряване на условията за живот в него”.

Categories
Новини

Изложба, представяща хроника на празника на Света Марина, откриват в Созопол

Изложба, представяща хроника на празника на Света Марина, откриват в Созопол 12
Снимка: Община Созопол

„Света Марина-хроника от празника. Портрети и пейзажи от града“ се нарича фотоизложбата на Маргарита Федина, която ще бъде открита на 29 юли, четвъртък от 18.00 ч. в Етнографския музей в Созопол, съобщават от пресцентъра на града. Изложбата, която включва черно- бели фотоси от празниците на града, посветени на Света Марина ще гостува три дни- до 31 юли,събота.

Московската фотографка за втора година представя подобна изложба в Созопол. Иначе фотографии от Созопол са и донесли много награди в международни конкурси и изложби, като последното и участие в САЩ се увенчава с първо място за фотографската й картина наречена „Дъжд в Созопол“.Първата подобна изложба на руската фотографка Маргарита Федина бе представена миналата година в навечерието на празника на града.

Categories
Културен живот Новини

Изложбата „Приятели на Созопол“ се открива днес в Градската художествена галерия на Созопол

Изложбата "Приятели на Созопол" се открива днес в Градската художествена галерия на Созопол 13Изложбата „Приятели на Созопол“ ще бъде открита тази вечер в 18.00 часа в Градската художествена галерия на Созопол. Това съобщи Иван Бахчеванов, който е директор на галерията. Самият художник е роден в черноморския град, а в Атина има кръстен музей на негово име. Художникът Георгиус Гонарополус, носител на наградата за съвременно изкуство „Гугенхайм“, е сред участниците в изложбата.

Участие в изложбата ще вземат и от Чехия, Унгария, Литва, Русия, Кипър, Нигерия, които са творили в Созопол. Сред българските имена, чиито картини могат да се видят, е това на проф. Александър Мутафов. Картини на ямболската художничка Донна Неделчева, Владимир Гоев, Кирил Симеонов, Георги Баев.

Categories
Новини

Бижута от „боклуци“

Бижута от "боклуци" 14Групата дизайнери и  хора в неравностойно положение,  изработват уникални бижута, мебели и предмети за бита от … боклуци.Те са се нарекли  Trash Design Manifaktur, живеят и работят във Виена, Австрия. Продуктовата им палета включва  елегантни и необикновенни бижута,  предмети за бита, мебели и мебелни аксесоари. Тези елегантни предмети са изработени от  излезли от употреба и рециклирани електродомакински уреди и електроника-от домашната ютия и перална машина до мобилните телефони и компютри,от всички отпадъци, които обществото създава и не може да намери място, начин и възможности да ги рециклира или унищожи.

Categories
Културен живот Новини

В Созопол ще се открие изложба „Аполония и Черноморските цивилизации”

В Созопол ще се открие изложба "Аполония и Черноморските цивилизации” 15В Созопол ще се открие изложба „Аполония и Черноморските цивилизации”, съобщиха от пресцентъра на общината. Най-старият град по българските земи е значима част от развитието на европейската цивилизация. Това ще може да се проследи в специална изложба експозиция от артефакти, предоставени с любезното съдействие на Археологическия музей в Созопол от Регионалните музеи във Варна и Бургас и от музей Старинен Несебър.
Изложбата „Аполония и Черноморските цивилизации” е част от празниците на община Созопол, посветени на 2620 години от основаването на града и ще бъде открита на 16 юли, петък от 19.00 ч.