Categories
Новини

Открито е монетно съкровище в Созопол

Изненадващо е, защо монетите са на латинските императори. В този край по това време вървят византийски и български монети

Открито е монетно съкровище в Созопол 2
Открито е монетно съкровище в Созопол снимка: corbis.com

Монетно съкровище е открито в Созопол, съобщи Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей.

Вчера археолозите, с ръководител ст.н.с. Кръстина Панайотова, които разкопават със средства, отпуснати от Министерски съвет, т.нар. „Каструм Домини“ (Крепостта на владетеля) и църквата на императорския манастир „Свети Апостоли“, откриха гроб на млада жена, погребана до апсидата на църквата.

Мястото, на което е погребана, показва, че тя е аристократка, вероятно – роднина на владетеля на крепостта, каза Божидар Димитров. В християнските гробове обикновено нямат гробни дарове, тъй като разбирането на християнската етика е, че човек идва гол, без нищо на този свят, и така трябва да си отиде. Но в случая археолозите бяха приятно изненадани.

Categories
Новини

Министри четат за мощите на Кръстителя

Министри четат за мощите на Кръстителя 3Премиер и министри се зачетоха в историята за мощите на Йоан Кръстител преди вчерашното заседание на кабинета. Книжката, която написа министър Божидар Димитров, заедно с откривателя на светинята археолога Казимир Попконстантинов е тънка, но изключително интересна.

Това бяха първите отзиви на шефовете на ведомства, които взеха в ръце труда на двамата историци.

„На Бойко с приятелство!“, гласи автографът на министъра за българите в чужбина в екземпляра за премиера.

Categories
Новини

Созопол не си дава мощите

Созопол не си дава мощите 4„Мощите на св. Йоан Кръстител трябва да останат в Созопол. Който иска да ги види – да дойде на крака“, категорични са местните хора.

Новината, че светините ще бъдат откарани за поклонение в столичния храм „Св. Александър Невски“, предизвика бурно недоволство. Созополци се страхуват, че ако бъдат изнесени веднъж от града, това ще се превърне в прецедент и в порочна практика. Зад страховете им обаче прозират и тънките сметки. По всичко личи, че местните се тревожат, че градът им ще загуби доста оборот от потенциални поклонници, ако мощите на

Categories
Новини

Созопол трябваше да стане новият Ерусалим

Созопол - Южната крепостна стена и кула
Снимка: Булфото

Нивото на българския туризъм трябва да надскочи „ол инклузив” – а, смята евродепутатът от „Атака”, каза Слави БИНЕВ:

– Г-н Бинев, Ваша е атрактивната идея за създаване на музей на дъното на Черно море. Звучи твърде екзотично, реално ли е това?

– На практика Чeрно море като цяло е един музей поради ниската му соленост. Долу са се консервирали големи количества артефакти от миналото. Напълно нормално е това да бъде използвано като туристическа атракция. Това ще има благодатно отражение в две посоки . От една страна, е чисто икономическият характер на въпроса , тъй като ние имаме нужда да представяме нещо по-добро на туристите от един „ол инклузив” по хотелите, защото по този начин ще се вдигне нивото на туризма в България. Ние знаем, че „ол инклузив” е за по-нископлатежните хора, които си броят парите, а на нас ни трябва да бъдат привлечени по- заможни летовници, а това  може да стане, като им предоставим допълнителни атракции.

Categories
Новини

София чака мощите на Йоан Кръстител

София чака мощите на Йоан Кръстител 5
Министър Божидар Димитров и зам.-шефът на културата Тодор Чобанов настояха за рекламиране на реликвите

Всенародно поклонение пред мощите на свети Йоан Кръстител в катедралния храм „Свети Александър Невски“ в София поискаха всички участници в националната дискусия, организирана от „Стандарт“. Мощите на Йоан Предтеча ще привлекат стотици хиляди миряни от Гърция, Западните Балкани и Русия, заяви кметът Йорданка Фандъкова.
Вече сме предложили на Светия синод светините да дойдат в София, съобщи главният редактор на в. „Стандарт“ Славка Бозукова. Тя изрази надежда това да стане за Деня на християнското семейство – 21 ноември.

„София разполага с инфраструктура и условия възможно най-много хора да се докоснат до реликви като мощите. Затова, когато се инвестира в културно-исторически обекти, трябва да мислим как да включим столицата като център на туристическите маршрути в страната“, обясни Фандъкова. Тя припомни, че базиликата „Св. София“, която допреди един месец не е имала акт за собственост, има 300 гробници, които могат да привлекат туристи от цял свят.