Categories
Новини

Близо 1 млн. лева за мидени ферми край Созопол

Близо 1 млн. лева за мидени ферми край Созопол 2Два нови договора по мярка 2.1 „Производствени инвестиции в аквакултурата” на обща стойност 754 269 лева, бяха подписани на 19 Март 2012г. по Оперативната програма за развитие на сектор „Рибарство”, информират от изпълнителната агенция по рибарство.

Единият проект е за изграждане на мидена ферма за култивирана черна мида на ЕТ “Тодор Стаматов” от гр. Черноморец. Целта на проекта е изграждането на нови 60 линии на мидена ферма за култивирана черна мида в акваторията на Черно море, северозападно от нос Света Агалина, в залива на къмпинг „Каваците”, в землището на гр. Созопол.

Categories
Новини

Блек Сий Мъсълс получи субсидия за мидената ферма край Каваците

Блек Сий Мъсълс получи субсидия за мидената ферма край Каваците 4
Черна мида ( Mytilus galloprovincialis ) photo: Асен Тонев

От от държавен фонд „Земеделие“ съобщиха, че проектът на „Блек Сий Мъсълс“ ЕООД получава субсидия по оперативна програма „Рибарство“ в вразмер на почти 82 900 лева.

Още през м.февруари екипа на Sozopol.org извести,  че Блек Сий Мъсълс ЕООД ще изгражда ферма за изкуствено отглеждане на черна мида край „Каваците“, в землището на Созопол с площ от 190,430 дка.

Categories
Новини

Инвестират 138 000 лв. в мидена ферма край „Каваците“

Инвестират 138 000 лв. в мидена ферма край "Каваците" 5
© Impact Press Group

Мидена ферма ще бъде изградена в акваторията на Черно море, в района на залив „Каваците“ със средства по мярка 2.1 „Производствени инвестиции в аквакултурата“ от Оперативна програма за развитие на сектор „Рибарство“. Това съобщиха от преслужбата на агенцията.

Договорът по проекта „Изграждане на мидена ферма за култивиране на черни миди“ бе подписан между бенефициента и ИАРА. Размерът на инвестицията е на стойност 138 272 лв., а одобрената безвъзмездна финансова помощ е 82 963 лв.

Categories
Новини

Пускат бариера за багерите в Созопол

Пускат бариера за багерите в Созопол 6Кабинетът пуска бариера за багерите в Созопол, Черноморец и къмпингите „Смокиня“, „Градина“ и „Каваците“.

Строителството там ще бъде забранено, докато не се изгради пречиствателна станция, която да поеме отпадните им води, съобщи зам.-министърът по екология Ивелина Василева.

От 18 до 24 август бе проведен вторият етап от съвместната проверка на Басейнова дирекция Черно море и регионалните инспекции по околна среда, които са установили, че отпадните води отиват директно в морето.

Categories
Новини

Рено се заби в задницата на Ауди край Созопол

Рено се заби в задницата на Ауди край Созопол 7Вчера около 08.10 ч в оперативната дежурна част на РУ „Полиция“ – Созопол е получено съобщение за пътен инцидент в кв. „Буджака“. При извършената проверка на място е установено, че по стара пътна отсечка между Созопол и къмпинг „Каваци“ се е движел лек автомобил „Рено Сафран“, управляван от П.А. (34) от София.

При движение с несъобразена скорост, автомобилът не успял да спре и ударил отзад лек автомобил „Ауди“, управляван от С.И. (50) от Созопол.

Categories
Новини

ИАРА подписа договор за изграждане на мидена ферма по ОП „Рибарство”

ИАРА подписа договор за изграждане на мидена ферма по ОП „Рибарство” 8Изпълнителният директор на ИАРА г-н Явор Недев подписа договор по проект за изграждане на мидена ферма за култивирана черна мида в района на залива на къмпинг „Каваците“, гр. Созопол.

Проектът е на е фирма ЕТ “Тодор Стаматов”, гр. Черноморец и ще бъде финансиран със средства от Оперативна програма за развитие на сектор „Рибарство”. Размерът на контрактуваната финансова помощ е 104 424.20 лв. и е 60 % от одобрените инвестиционни разходи, за които бенефициентът е кандидатствал.

Categories
Новини

Пак вадят на търг „Каваци”

Пак вадят на търг „Каваци” 9„Пак вадят на търг „Каваци”, е водещото заглавие на вестник ”Черноморски фар”. Поредната публична продан вади имоти на мастития бизнесмен Николай Банев. Частният съдебен изпълнител Тодор Мавродиев сложи на тезгяха този път близо 35 декара от къмпинг „Каваци”. Цената на парцела до морето, от която евентуалните кандидати ще започнат наддаването, е 8 732 362 лева,

Categories
Новини

Катастрофа край Каваците, шофьорът в кома

Катастрофа край Каваците, шофьорът в кома 10
снимка: архив - bszone.info - по пътя Бургас - Созопол всяка година загиват десетки хора

46 годишен мъж от Бургас е в кома след като е катастрофирал самостоятелно край Созопол. Инцидентът е станал вчера  около 16.15 ч. в отсечката между бензиностанция „Петрол“ и бензиностанция „Тони-Ойл“, на около 1,8 км. от кръстовището за к-г „Каваци“. Автомобилът „Мерцедес Спринтер 213 CDI“ се е  движил с несъобразена с пътните условия скорост и при навлизане в ляв завой се блъска в крайпътно дърво и де преобръща странично на лявата страна.