Categories
Новини

Уникална монетна находка откриха археолози край Созопол

Уникална монетна находка откриха археолози край Созопол 2
снимка: Булфото

На ридът Света Марина до Созопол археолози откриха 30 броя бронзови монети, на които са изобразени главата на Аполон, а на обратната страна котва и Аполон седнал на Омфалос (камък считан за центъра на света). Монетите са характерни за Елинската епоха.

Обектът, на който са намерени монетите е вила от 4 – 3 век преди Христа и е първи по рода си в извън градска структура.

Разкопките са започнати през 2010 година в рамките Българо – Френски проект под наслов „Понд Еоксин“ – Аполония. Целта е да се изготви архиологически кадастър от Ропотамо до Атия и да се

Categories
Новини

Гише на служба „Кадастър” отвори врати в Созопол

Гише на служба „Кадастър” отвори врати в Созопол 3От началото на седмицата в община Созопол бе открито изнесено работно място на служба по Геодезия, Картография и Кадастър.

Гише №1 в новия фронт офис, който бе открит миналата година в сградата на общината работи с граждани два пъти в седмицата, като във вторник работното време е от 8.30.ч. до 12.45 ч., а в четвъртък до 12.45 ч. Гишето се обслужва от служител на община Созопол, а жителите на града и съставните населени места могат да подават заявления за издаване на скици, за промяна на собствеността и всички дейности,свързани с дейността на системата по кадастър.

Услугите, които се извършват в новооткритото гише на служба „Кадастър“ са обикновени и се изпълняват в 14-дневен срок, а за бърза услуга гражданите ще могат да разчитат в службата по кадастър в Бургас.