Categories
Новини

Започва акция „Светлина“ – 2011!

Започва акция "Светлина" - 2011! 2
Акция "Светлина" започва от 1 Ноември 2011г.

От 1ви Ноември 2011 КАТ започва традиционната акция „Светлина“

От Пътна полиция припомнят, че водачите са длъжни да карат на фарове през есенно-зимния период до 1 март следващата година.

Още от първия ден КАТ ще налага санкции на онези водачи, които не спазват закона. Според органите на пътна полиция, четири години са били достатъчни на шофьорите, за да свикнат с новото изискване и вече няма необходимост да им се дава седмица толеранс, както бе в предни години.

„Отдавна е заложена тази промяна в Закона за движение по пътищата, отсрочката на практика означава несъобразяване със закона“

коментираха от Пътна полиция.

Categories
Новини

Шофирайте разумно!

Шофирайте разумно! 3
снимка: ИА "Фокус"

До седмица всички камери на КАТ, които следят за нарушения, ще бъдат включени, сподели говорителят на Областна дирекция на МВР в Бургас Цветелина Рандева.

Отнася се както за камерите по пътя за Южното Черноморие, така и тези в Бургаско – три по пътя за Созопол и една по пътя за Слънчев бряг.

Това е един обективен фактор, който да констатира нарушенията. Всеки, който се е отправил в посока Южното Черноморие и Слънчев бряг трябва да бъде нащрек, защото след една седмица освен патрулиращите служители ще има видеокамери. Изключително неприятен е фактът, когато вече се получи снимана картина с нарушение, виждате че с всеки следващ ден от неплащането на глоби на КАТ повлича и Изпълнителен лист спрямо длъжника, ако плащането не бъде направено в едномесечен период от оповестяването на нарушението

обясни Рандева.

Categories
Новини

От 7 март КАТ проверява за колани на задната седалка

От 7 март КАТ проверява за колани на задната седалка 4
сника: dariknews.bg

От понеделник пътна полиция започва масови проверки за поставени предпазни колани на задните седалки. Националната акция ще е до 13 март. Целта е да се намали броят на ранените и загиналите в катастрофи с 30%.

У нас са единици пътниците на задните седалки, които ползват предпазните колани, въпреки че са задължени по закон. В Европа процентът е 85, сочи статистиката на КАТ.

80% от водачите и возещите се на предната седалка в България ползват колани извън града, а в града – 70%. По-малко са изрядните водачи в селата и малките населени места.

Categories
Новини

В Бургаско вече издават електронни фишове за превишена скорост

В Бургаско вече издават електронни фишове за превишена скорост 5
снимка: legalaction.ca

От днес в цялата страна ще се издават електронни фишове за глоби. Шофьорите, които са превишили скоростта и са засечени с камери, ще получават документа с препоръчано писмо. Нарушителите ще имат 14 дни, за да платят глобата или да декларират, че автомобилът им е управляван от друг.

Електронният фиш ще съдържа данни за мястото, датата, точния час на извършване на нарушението, регистрационния номер на моторното превозно средство, собственика на когото е регистрирано превозното средство, описание на нарушението, нарушените разпоредби, размера на глобата, срока, сметката или мястото на доброволното й заплащане. При доброволно плащане на глоба, наложена с фиш, се дължи 70 на сто от размера на наложената с него глоба. 

Categories
Новини

Над 12 000 са констатираните нарушения от камерите за видеонаблюдение край Бургас

Над 12 000 са констатираните нарушения от камерите за видеонаблюдение край Бургас 612 230 са констатираните нарушения от камерите за видеонаблюдение по пътищата в Бургаско. Това сочат данните от началото на годината, съобщи инспектор Пламен Николов от сектор „Пътна полиция”-Бургас. Той допълни, че според него камерите дават добри резултати към момента. Николов не пожела да коментира дали тези камери по пътищата са достатъчно или има нужда от поставянето на допълнително такива.

Според изследване обаче се оказва, че в страната ни трябва да бъдат поставени най-малко 350 камери за видеонаблюдение по пътищата.