Categories
Новини

Созопол – град на спасението

Созопол - град на спасението 2
Снимка: Искра Ангелова

Или чудното пътешествие на мощите на Свети Йоан Кръстител – от Искра Ангелова

Мощите на Св. Йоан Кръстител днес бяха положени в ковчеже от злато и сребро. Реликварият е подарък от премиера Бойко Борисов и бе предаден днес от министър Божидар Димитров на енорийския свещеник отец Иван в храма „Св. Георги“ в Созопол.

Реликварият е изработен от пловдивския майстор Ганчо Ганчев. За разкопките на острова държавата отпусна допълнителни средства. Днес Божидар Димитров определи това като „първото чудо“ на мощите на Кръстителя, тъй като по думите му в момент на криза разходите се орязват. (БТА)

В началото на август археологът проф. д-р Казмир Попконстантинов намери кутия със свети мощи на остров Свети Иван край Созопол. Кутията съдържа части от ръка, лицева част и зъб. Според професора за автентичността на ценната находка свидетелства надпис, който описва съдържанието на реликвариума. Предстои (може би?) да бъде направен антропологичен анализ и костите да бъдат датирани.

Реликварият е отворен от проф. Попоконстантинов в присъствието на министър Божидар Димитров, ст.н.с. Александър Минчев и директора на археологическия музей в Созопол Димитър Недев. Министър Димитров изразява надежда, че находката ще спомогне за развитието на „поклоннически туризъм“, направи и други изявления, с което предизвика разгорещен дебат.

Няколко дни след това се запътвам към Созопол с надеждата да разбера повече за чудното откритие.

Categories
Новини

Българската култура – на самотен остров с радиоактивни плажове

Ето как един българин – Димитър Николов – коментира случващото се последните две седмици:

Българската култура - на самотен остров с радиоактивни плажове 3На самотен остров край Созопол археолози откриха мощи на св. Йоан Предтеча. На друг самотен остров община Бургас иска да развива културен туризъм. На трети самотен остров Министерство на културата планира да създаде археологически резерват. Самотните острови край Бургас и Созопол се оказаха изключително модерни това лято.

Може би защото цялата българска култура е сякаш на един самотен остров – стои и чака някой археолог след някое и друго хилядолетие да попадне на нея. По друг начин едва ли някой някога ще я забележи.

Проверете в „Уикипедия” и ще разберете, че Орфей и Дионисий са богове и герои от гръцката митология. А за техните корени в по-древната тракийска религия почти нищо не се споменава. Почти не се говори и за светилището на Орфей на Перперикон. Вместо това родопският певец в американски филм за Язон и аргонавтите е представен като африканец.

България има девет паметника в списъка на ЮНЕСКО. Къде е информацията за тях? Къде са филмите, албумите, пътеводителите? Няма нищо, което да убеди хората да рискуват и да дойдат в България.

А да пътуваш у нас си е безспорен риск. Доказва го радиоактивният плаж край Бургас. Както и инцидентът, при който бетоновоз сгази английска туристка. Нашата страна не изглежда най-привлекателното място за хора с интереси извън алкохола, секса и казината. За да правим културен туризъм, трябва да привлечем културни туристи. Трябва да се инвестират средства в качествени рекламни кампании, да се залее интернет пространството с информация за страната, да се издават брошури и да се организират събития.

България е на трето място в Европа по брой на културни паметници. Това обаче може да е и много, и малко. Може да се окаже малко, защото повечето паметници не се извисяват и на метър над земята и имат нужда от сериозни средства за реставрация, за да заприличат поне малко на това, което някога са били. Колкото и да сравняваме нашите обекти с пирамидите в Египет, с Колизеума или с Мачу Пикчу, достатъчно е да погледнем две снимки, за да разберем разликите. Нужна е национална стратегия за развитието на културния туризъм. Нужно е да се вложат огромни средства в реставрации и облагородяване на цели райони. Без правилна политика по отношение на рекламата обаче всички усилия за изграждане на туристически маршрути ще останат напразни. По тях ще си вървим само ние, докато се радваме на нашата култура в руини, разположена върху малкия ни изолиран остров с радиоактивни брегове.

Е, какво мислите Вие?

Източник: Новинар