Categories
Новини

Около 50 000 лв. ще бъдат отпуснати за консервация на откритията на остров „Свети Кирик и Юлита” край Созопол

Около 50 000 лв. ще бъдат отпуснати за консервация на откритията на остров „Свети Кирик и Юлита” край Созопол 1Около 50 000 лева ще бъдат отпуснати за консервация на откритията на остров „Свети Кирик и Юлита” край Созопол. Това каза за археологът ст. н. с. Кръстина Панайотова. Това са част от средствата, които се отпускат за проучвания, реставрация и консервация на археологически обекти в цялата страна.

Очаква се до края на седмицата да приключи работата по документацията и следващата седмица да археолозите да започнат работа. Панайотова обясни, че тези средства ще бъдат достатъчни за проучване на междухрамовото пространство на острова и да се вземат мерки за тяхното съхраняване през идващата зима и докато се изготви проект за реставрация и консервация.

Categories
Новини

След седмица може да започне консервацията на откритията на созополския остров „Св. Кирик и Юлита“ в Созопол

След седмица може да започне консервацията на откритията на созополския остров "Св. Кирик и Юлита" в Созопол 3
Остров свети Кирик и Юлита; снимка: www.sozopol.org

До края на тази седмица се очаква да бъде подписан договор и да бъдат предоставени допълнително средства за консервацията на археологическите открития, които миналата година бяха направени на остров „Свети Кирик и Юлита“ в Созопол. Това каза археологът ст.н.с.Кръстина Панайотова. По думите и работата на археолозите може да започне след седмица.

През август министърът без портфейл Божидар Димитров обяви в Созопол, че Министерството на финансите отпуска над 850 000 лева на Министерството на културата за археологически проучвания и консервация на различни обекти в страната. Сред обектите са проучвания на остров „Свети Иван“, които не влизат в проекта, финансиран от норвежкото правителство и за консервация на откритията на остров „Свети Кирик“.