Categories
Новини

Откритият археологически комплекс ще се изгражда на два етапа

Откритият археологически комплекс ще се изгражда на два етапа 2
Алея пред Южната крепостна стена и кула; снимка: Sozopol.org

Проучванията приключиха, но за да бъде завършена реставрацията и консервацията на археологическите обекти са необходими около милион и половина лева.

Според кмета на община Созопол този мащабен за Созопол проект трябва да се раздели на два етапа.

Първия етап е укрепването на новооткритата крепостна стена и новооткритата църква, за да могат през лятото туристите да влязат вътре в археологическия комплекс да го разгледат, да си направят снимки. Изграждане на  двата подхода от южната стена и от центъра към археологическия обект ще завършат цялостно първия етап преди началото на летния сезон.

Categories
Видео от Созопол Новини

В Созопол е имало митница

В Созопол е имало митница 4
Източната порта на Аполония; снимка: НИМ

Древен митнически пункт откриха преди дни археолозите край крепостната стена на Аполония Понтика. Средновековната митница се е намирала на входа на манастир и е регламентирала търговията в морския град. Находките впечатлиха и финансовия министър, който осигури спешно 30 000 лева за проучването им.

Древната митница пред манастира е до новооткритата източна порта на крепостта, използвана като второстепенен вход, през който са минавали търговците. Специално назначен служител е бил натоварен със задачата да подпечатва документите на внасяните в града стоки.

Има една изключителна концентрация на монети, на предмети, които са свързани с описване, с някаква чиновническа дейност. Открихме стила – някогашни перодръжки, с които се пише, една глинена мастилница и за сега имаме 13 оловни ядра – това са т.нар. „оловни пломби”, които са били отлети в калъп, три различни размера“

разказа Цоня Дражева – ръководител на разкопките.

Categories
Новини

Откриха древен манастир в Созопол

Откриха древен манастир в Созопол 5
снимка: Пламен Илиев (Mark Max)

Вчера директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров сложи началото в Созопол на новия археологически сезон. Той каза че това е станало с ново голямо откритие.

Предишния ден при разчистване на терена, на който трябваше да започнем разкопките – на носа на Созопол, се откриха останките на дълго търсения близо половин век, известен само по документи – древен манастир „Свети Апостоли”. Там е мястото, където за пръв път е стъпил християнският проповедник Св. Андрей, вероятно с още 2-3 апостоли от по-малко известните и затова, когато християнството е станало официална религия, са издигнали голям храм, около който в следващите векове се е завъртял голям аристократичен манастир

информира той, предаде Фокус.

Този манастир, за съжаление, е унищожен от турците, но все пак са оцелели неговите сгради макар и в основи – 50 см, малко над земята.

Categories
Новини

Божидар Димитров: За манастира „Свети Йоан Предтеча” разбрах от архивите на Ватикана

Божидар Димитров: За манастира „Свети Йоан Предтеча” разбрах от архивите на Ватикана 6Може и да не повярвате, но за остров Свети Иван и за манастира „Свети Йоан Предтеча” там разбрах при едно посещение във Ватикана. Там попаднах на документи за манастира сред архивите. Това каза в предаването „Светилник” по радио „Фокус” министърът за българите в чужбина проф. Божидар Димитров. Той обясни, че с документите се дават различни мнения за манастира. „Много интересен манастир е този, но не можахме да го намерим, тъй като това беше напълно затворена военна зона през 1991 година и когато започнах разкопките, започнах с военен кораб и с военни моряци. Много ми струваше да убедя военните да ни пуснат на острова. Беше много интересно, още си спомням подписите под разрешението – на цели седем адмирали, чак започнах да се питам колко адмирали имаме ние”, разказа проф. Божидар Димитров.